POSEBNO VAŽNI Osjećate umor nakon svakog treninga? Provjerite da li vam nedostaju ovi vitamini

Published On 18. May 2024. | By saliha | Magazin

Redovno vježbanje ima višestruku korist za naše zdravlje, ali šta raditi kada se javlja konstantan umor?

Nutricionisti su objasnili da nedostatak nekih ključnih vitamina i minerala može biti glavni uzrok pojačanog umora nakon vježbanja.

Iako je normalno da se osjećate malo umorno nakon napornog treninga, ako vam čak i najjednostavnije vježbe zadaju probleme, to može biti znak da nešto nije u redu sa vašim tijelom.

Da bismo imali dovoljno snage i energije za redovnu fizičku aktivnost, ključna je zdrava i uravnotežena ishrana, napominju stručnjaci.

Da biste održali energiju, snagu i opće zdravlje, neophodno je unositi različite hranljive materije kroz hranu.

Međutim, dva vitamina i jedan mineral posebno se ističu kada govorimo o našim sportskim performansama, a to su vitamin B12, vitamin D i gvožđe.

Vitamin B12

Vitamin B12 se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. U neke namirnice se dodaju tokom obrade.

Najbolji izvori ove hranljive materije su namirnice životinjskog porekla, kao što su jogurt i sir, morski plodovi, govedina, jaja i neke vrste živine.

Rizik od nedostatka vitamina B12 je veći kod vegana i vegetarijanaca.

Ovaj vitamin je ključan za mnoge procese i reakcije koje se odvijaju u našem tijelu. Kada je u pitanju nivo energije, vitamin B12 igra važnu ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema i stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Zdrave crvene krvne ćelije (eritrociti) su neophodne za transport kiseonika kroz tijelo.

Ako ste primijetili da nemate motivaciju za vježbanje, razlog bi mogao biti nedostatak ovog vitamina, jer je njegov nizak nivo povezan sa većim rizikom od depresije.

Vitamin D

Vitamin D je veoma važan za ljudsko zdravlje. Prirodno se nalazi u samo nekoliko namirnica kao što su mlijeko, sok od narandže i neke žitarice za doručak, pa na taj način možemo povećati njegov unos.

Drugi način na koji možemo dobiti vitamin D je sunčeva svjetlost. Kada naša koža upija sunčevu svjetlost, ona podstiče proizvodnju vitamina D u našem tijelu.

Istraživanja su pokazala da mnogim ljudima nedostaje ovaj važan nutrijent.

Vitamin D je neophodan za pravilno funkcioniranje imunog sistema, kao i za zdravlje kostiju i mišića. Stoga su adekvatni nivoi vitamina D neophodni za trening bez osjećaja iscrpljenosti.

Gvožđe

Gvožđe je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u transportu kiseonika kroz tijelo, podstiče proizvodnju energije i pomaže u sintezi DNK.

I životinjski proizvodi i biljna hrana su dobar izvor gvožđa, ali naše tijelo preferira gvožđe iz životinjskih izvora jer se bolje apsorbuje.

S obzirom na to da je gvožđe neophodno za transport kiseonika kroz tijelo do organa, tkiva i mišića, ukoliko je nivo ovog minerala u tijelu prenizak, to bi mogao biti razlog za pojavu umora prije, tokom i poslije vježbanja.

Koji su simptomi?

Uobičajeni simptomi koji se mogu javiti sa nedostatkom bilo koje od ovih hranljivih materija su umor, razdražljivost i fizička slabost.

Simptomi koji su jedinstveni za nedostatak vitamina B12 uključuju crveni, otečeni jezik, peckanje u rukama ili stopalima i neobjašnjivi gubitak težine.

Česte povrede mogu ukazivati na nedostatak vitamina D, zbog utjecaja koji ovaj nutrijent ima na kosti i mišiće.

Ako ste primijetili da se svaki put poslije vežbanja osjećate umorno, bez obzira na intenzitet treninga, najbolje bi bilo da se obratite ljekaru i zatražite analizu krvi.

Test krvi je jedini način da se dijagnostikuje nedostatak određenih hranljivih materija, prenosi Zena.net.hr.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *