POTVRĐENO ZA RAPORT CIK BiH dobio više stotina prijava za posao instruktora, bit će odabrano njih 300

Published On 13. June 2024. | By saliha | Vijesti

Centralna izborna komisija BiH do kraja ove sedmice planira objaviti oglas za izbor predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora koji će rukovoditi ovim tijelima na lokalnim izborima raspisanim za 6. oktobar. A trenutno je u toku odabir instruktora koji će ih obučavati, potvrdila je za Raport glasnogovornica CIK BiH Maksida Pirić.

Obuka za 12.000 čelnika biračkih odbora

“U ovom trenutku se pregleda više stotina primljenih prijava za izbor instruktora, a paralelno se radi i plan obuka instruktora, bit će angažirano oko 300 instruktora a do kraja sedmice CIK BiH je planirao objaviti i oglas za izbor predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, o čemu će javnost biti informirana”, kazala je Pirić za Raport.

Prema utvrđenim rokovima, CIK BiH mora okončati proces izbora predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora do 22. augusta. Podsjećamo, izmjenama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, novina je da od sada CIK BiH javnim konkursom bira predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

Tako je pred CIK-om odabir čak oko 12 000 osoba koje će biti na čelu biračkih odbora, a njih će obučavati oko 300 instruktora.

CIKBiH će osim selekcije i imenovanja, izvršiti i evidenciju, edukaciju, certifikaciju i ocjenjivanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora.

Birački odbor inače čine predsjednik i njegov zamjenik, te dva člana i njihovi zamjenici, ako je u izvodu iz Centralnog biračkog spiska za određeno biračko mjesto upisano do 350 birača.

Ako je za određeno biračko mjesto upisano više od 350 birača, onda birački odbor pored predsjednika i zamjenika ima četiri člana i njihove zamjenike.

Ostale članove biračkih odbora imenovat će općinske i gradske komisije na prijedlog političkih stranaka zastupljenih u direktno izabranom organu jedinice lokalne samouprave iz relevantne osnovne izborne jedinice, a koje su dobile mandat u trenutku potvrđivanja rezultata lokalnih izbora u prethodnom izbornom ciklusu.

Strogi kriteriji za čelnike biračkih odbora

U odnosu na raniji period naknade za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora značajno su povećane. Tako su na općim izborima 2022. predsjednici biračkih odbora na redovnim biračkim mjestima imali naknadu u iznosu od 170 KM, a njihovi zamjenici 70 KM.

Prema novoj odluci CIK-a naknada za predsjednike biračkih odbora iznosit će 400 KM. Zamjenici predsjednika biračkih odbora, imat će naknadu u iznosu od 200 KM, a članovi biračkih odbora 110 KM , dok će njihovi zamjenici dobiti naknadu od 60 KM.

Povećanjem naknada CIK BiH želi stimulirati svi zainteresirani u BiH da se prijave na javni konkurs za predsjednike i potpredsjednike biračkih odbora.

Novina koja se uvodi od ovogodišnjih izbora je i ta da kandidati za predsjednika i za zamjenika predsjednika biračkog odbora, između ostalog, ne smiju biti članovi političke stranke niti obavljati dužnost u organima političke stranke, udruženja ili fondacije organizaciono ili finansijski povezanim s političkom strankom, niti smiju biti uključeni u bilo kakve aktivnosti političke stranke.

Svaki kandidat će o ovom uvjetu morati potpisati izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću i to kod nadležnog općinskog organa ili kod izborne komisije, što znači da ukoliko neki od kandidata prešuti povezanost s nekom političkom partijom, može se suočiti i s krivičnim gonjenjem.

Uprkos mogućnosti da neko od kandidata to i riskira, ipak, prednost imenovanja čelnika biračkih odbora putem javnog konkursa otvorit će mogućnost svim zainteresiranima da se prijave, što povećava šanse da među kandidatima i bude veći broj nestranačkih i osoba nepovezanih s politikama što povećava i šansu za transparentnije izbore.

Naime, poznato je da su tokom prethodnih izbornih ciklusa birački odbori ocijenjeni najslabijom karikom izbornog procesa, jer su njihovi članovi mahom bili stranački ljudi koji su u velikom broju slučajeva bili glavni akteri izbornih mahinacija.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *