Ove tri namirnice su idealne za zdravlje crijeva

Published On 1. November 2024. | By saliha | Magazin

Zdrav crijevni sistem može igrati posebno važnu ulogu u gubitku težine.

Da bi crijevna mikrobiota bila u najboljoj mogućoj formi, ključno je održavati pravilnu ishranu.

Mnoge od najboljih namirnica za zdravlje crijeva koje treba uključiti u našu ishranu su fermentisana hrana.

Ove namirnice su dugo bile hvaljene zbog svoje sposobnosti da poboljšaju zdravlje crijeva, ali također pružaju niz drugih prednosti.

Bogate su probioticima, vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama. Podržavaju varenje, reguliraju apetit i čak poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija, prenosi Index.hr.

Ako želite bolje zdravlje crijeva i srca, konzumirajte ove tri namirnice:

Kiseli kupus

Kiseli kupus je odličan i ukusan izbor za zdravlje crijeva. Bogat je vlaknima i probioticima, koji zajedno podržavaju varenje i osjećaj sitosti.

“Vlakna povećavaju sitost, što može pomoći u sprečavanju prejedanja, dok su probiotici dio metabolizma tijela”, objašnjava nutricionista Monele Burus za SheFinds.

Ova kombinacija čini kiseli kupus odličnom opcijom za suzbijanje apetita i održavanje zdrave težine.

Kimči

Slično kao i kiseli kupus, kimči je takođe prepun probiotika i vlakana.

Pored toga, izuzetno je ukusan.

“Najzačinjeniji dijelovi kimčija čak mogu malo da ubrzaju vaš metabolizam, a vlakna će vas duže držati sitima, smanjujući šanse za prejedanje”, kaže Burus.

Kimči svojim sadržajem probiotika podržava zdravo varenje, što ga čini idealnim dodatkom vašoj svakodnevnoj ishrani za zdravlje crijeva i kontrolu težine.

Kefir

Ovaj napitak od fermentisanog jogurta može značajno poboljšati zdravlje zahvaljujući probioticima i proteinima koje sadrži.

“Kefir pomaže u obnovi mišića, što je veoma važno tokom mršavljenja”, ističe Burus.

Probiotici u kefiru ne samo da poboljšavaju varenje, već i pomažu u razgradnji drugih hranljivih materija, osiguravajući da tijelo izvuče maksimum iz obroka.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *