Historija Hadžića – Nepoznati Tarčin

Published On 18. February 2014. | By admin | Izdvojene vijesti, Putovanja

 

Piše: Jasika Derviš
Tekst je objavljen u  BILTENU OPĆINE HADŽIĆI, za februar 2011.godine

Prije dvije godine prilikom izgradnje  privatne kuće, na lokalitetu  Klanac , pored same stare trase austrougarske ceste na zapadnom izlazu iz Tarčina, cca 1,5 metara ispod zemlje, otkriven je vrlo interesantan kameni sto, sa još interesantnijim natpisom. Na ovaj kameni sto naišao je vlasnik kuće prilikom proširivanja iskopa za trotoar. Nakon što je potpuno otkopan sto je ostao  tačno u nivou postojećeg iskopa za trotoar , taman kao da ga je neko tu sa namjerom postavio. Na  dužoj (bočnoj) strani stola stoji uklesano 12/II  GENIE COMPAGNIE.

Po svemu sudeći natpis predstavlja  naziv jedne austro-ugarske vojne jedinice (brigade) iz vremena austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Da li je ovo tačno, za šta je ovaj sto služio  i koje je njegovo značenje , poslednju riječ treba da daju stručnjaci Zemaljskog                                                      muzeja iz Sarajeva,  koji su obavješteni  o ovom otkriću…

stari tarcin

Kameni sto u Tarčinu; Fotografija Jasika Derviš


A daleke i vrlo nam apstraktne 1884 godine,  u pratnji austro-ugarskog  ministra   financija Benjamina  Kalaja   u  našu  lijepu  zemljicu  BOSNU došao je i Johan (Giovanni) Varrone (Bellinzone 1832 -1910), austrijski umjetnik italijanskog porijekla. Studirao je u Beču, gdje je najviše i živio. Varrone  je  sa namjesnikom Bosne i Hercegovine obišao  više gradova i tom prilikom  je izradio nekoliko veduta (skice-crteži iz života) bosanskih gradova i predjela , objavljenih u knjizi madjarskog pisca Janosa Asbotha (J.Asbotha,Bosznia es a Herczegovina,1887).  Tad nastade i ovaj crtež Tarčina. Kako se čini, to je do sada najstariji crtež Tarčina do sada. Sjedio je u ta stara i davna vremena u nekoj tarčinskoj bašći ovaj umjetnik, crtao  i nacrtao ovaj crtež:

stari tarcin1

Varrone: Tarčin kod Sarajeva (crtež);  (Fotografija Jasika Derviš)

Bješe to prije 120 godina… Na crtežu se osim starih drvenih kuća na mjestu današnjeg centra Tarčina vide i dva dugačka objekta koji su najvjerovatnije barake za vojsku.     I eto tako, nakon punih 120 godina u Tarčinu je otkriven kameni sto austro-ugarske vojske, a iz starih arhiva ,,niodkoga iz dubine gledan,, , ,,pojavio se crtež jedan,, … ,, možda je ipak gledan”, …Ma nema veze… Neka ovaj tekst bude moj skromni  prilog za istoriju Tarčina i Hadžića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *