Usamljenost ima pogubni uticaj na zdravlje!

Published On 18. February 2014. | By admin | Magazin

U poređenju s prosječnom osobom obuhvaćenom istraživanjem oni koji su bili osamljeni imali su 14 posto veći rizik od prijevremene smrti što znači da je osamljenost dva puta opasnija po život od pretilosti.

Osamljenost u starijoj dobi može biti dvostruko opasnija od pretilosti, utvrdili su britanski naučnici po kojima osjećaj izoliranosti može imati pogubni uticaj na zdravlje i izglede za preranu smrt starije populacije.

Naučnici su pratili više od dvije hiljade osoba u Britaniji starijih od 50 i otkrili da najosamljenije osobe imaju dvostruko veće izglede umrijeti tokom šestogodišnjeg istraživanja od onih najmanje osamljenih, prenosi list Guardian.

U poređenju s prosječnom osobom obuhvaćenom istraživanjem oni koji su bili osamljeni imali su 14 posto veći rizik od prijevremene smrti što znači da je osamljenost dva puta opasnija po život od pretilosti. Siromaštvo je povećavalo rizik od prerane smrti za 19 posto.

Ranija istraživanja povezala su osamljenost s nizom drugih problema od povišenog krvnog tlaka i oslabljenog imuniteta do većeg rizika za depresiju, srčane i moždane udare.

Psiholog John Cacioppo sa Univerziteta Chicago kaže kako je bol koja prati osamljenost slična fizičkoj boli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *