Ljekari upozoravaju: Pazite na mladeže

Published On 28. March 2014. | By admin | Magazin

Mladeži predstavljaju dobroćudne pigmentovane promjene na koži. Njihova boja, kao i boja kože, potiče od pigmenta melanina, koji proizvode melanocitne ćelije smještene u našoj koži.

Te specijalizovane ćelije uglavnom su u koži pravilno raspoređene i njihova uloga je zaštita od UV zraka. Neki mladeži javljaju se na rođenju i njih nazivamo urođenim ili kongenitalnim nevusima, dok ostali nastaju tokom života. Vremenom se njihov broj, boja i veličina mijenjaju, a pojedini čak mogu spontano i da nestanu.

Kada je riječ o vrstama mladeža, oni mogu biti dobroćudni i zloćudni, a melanom je najopasniji oblik raka kože i jedan od najzloćudnijih tumora kod ljudi. Svaka promjena boje, veličine, oblika, kao i krvarenje iz mladeža, može da pobudi sumnju na melanom.

Zato se preporučuje samopregled. Ukoliko se primijeti neka od navedenih promjena, pacijent treba da se javi specijalisti, koji će tačno utvrditi da li ima potrebe za intervencijom ili ne. Melanom može da se proširi u sve dijelove tijela, osim u kosu i nokte, kažu ljekari i upozoravaju da dobroćudni mladeži i melanomi ponekad mogu izgledati vrlo slično, zbog čega ljudi moraju da budu obazrivi i da svaku sumnju prijave ljekaru.

Ljekari objašnjavaju da melanomi ne biraju mjesto nastanka, već se mogu javiti na skoro svim dijelovima tijela, a nešto rjeđe na dlanovima, tabanima i ispod noktiju. Zanimljivo je da muškarci i žene imaju različite tačke na kojima se melanomi stvaraju.

Melanomi se kod muškaraca najčešće javljaju na leđima, u predjelu između lopatica, dok je kod žena pojava melanoma najčešća na potkoljenici. Također, oni se javljaju u svim uzrastima, ali su rijetki kod djece. Oko 30 posto melanoma nastaje na prethodnom mladežu, a 70 posto njih javlja se na dijelovima kože gdje nije bilo mladeža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *