Odličan za liječenje dišnih puteva: Napravite med od maslačka

Published On 29. March 2014. | By admin | Magazin

Maslačak je dugo vremena bio nepravedno svrstavan u korov i kao takav bez neke velike uloge u životu čovjeka. On je puno više od toga, a danas je poznat kao iznimno ljekovita te jestiva biljka idealna za proljetno čišćenje organizma, što je svakom i više nego dobrodošlo. Sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu prilikom otapanja organskih otpadaka koji mogu naštetiti organizmu čovjeka.

Donosimo vam recepte koji šalju čitatelji portala Namirnice.ba, a radi se o medu od maslačka. Med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu.

Recepti:

1. Potrebno vam je 700 cvjetova, 5kg šećera, 5 litara vode, 7 limuntosa, a umjesto limuntosa može 7 svježih limuna, koji se isjeku na kolutiće.

Priprema: Kuhati maslačak bez šećera 1 sat, pa ga procijediti, dodati šećer pa ga kuhati sat vremena. (Recept šalje: Jasmina A.)

2. Potrebno: 300 g žutih cvjetova maslačka, 1 limun, pola narandže, 1 kg nerafiniranog šećera, 1 litra vode.

Priprema: Uzmite 300 g žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, limunom i narančom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smjesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme.

radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *