Majka i očuh optuženi za ubistvo četverogodišnjaka iz Hadžića

Published On 15. May 2014. | By admin | Crna hronika, Vijesti

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Ene (25), majke ubijenog četvorogodišnjeg Smaje Ćesira iz Hadžića, te protiv djeda Emira (57), nane Munire (62) i očuha Saliha Arnautovića.

Krivična djela

Majka Ena i očuh Salih se terete za ubistvo dječaka, a nana i djed za krivično djelo nasilja u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povrede.

Očuh se tereti i za krivično djelo zapostavljanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, a majka Ena i za krivično djelo nasilja u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda.

Podsjećamo, dječak je podlegao povredama 25. februara ove godine kada su optuženi i uhapšeni, a ovaj slučaj šokirao je kako građane Bosne i Hercegovine, tako i regije.

Kako je “Avaz” već pisao, iako su u svom poslu navikli da čuju i vide različite stvari, dok su slušali iskaze uhapšenih, a posebno majke, istražiteljima, tužiteljici i advokatima se ledila krv u žilama. Mnogi nisu mogli ni slušati detalje zlostavljanja nesretnog dječaka. No, još je šokantnije da su malog Smaju, prema iskazu majke, tukli i ona, i očuh, i djed, i nana.

Očuh se u kuću Lipa uselio tri mjeseca prije ubistva i prednjačio je u maltretiranju četverogodišnjaka.

– Prvog mjeseca je sve bilo uredu, mada je Salih sedam dana nakon što se uselio, ošamario mog sina zato što ga nije htio zvati babo. Salih je insistirao na tome i kad god ga Smajo ne bi zovnuo babo, ošamario bi ga. Također, svake večeri, kada Salih dođe sa posla, ako ga moj sin ne bi poljubio, ošamario bi ga – kazala je tokom istrage majka Ena.

Kako je ustvrdila, svom nevjenčanom suprugu govorila je da ne tuče njenog sina, ali bi joj on govorio da šuti te da će i nju udariti.

– U januaru ove godine je prvi put jače izudarao Smaju, i to nakon što je pušio marihuanu i konzumirao spid. Udarao ga je šakama u prsa i hvatao za vrat. Mislim da je Smaju tukao zato što je ličio na mog prvog muža – ispričala je 25-godišnjakinja.

Kazala je da je dječak sredinom januara dobio temperaturu koju mu nije mogla sniziti dva dana pa je odlučila da ga odvede u Hitnu pomoć.

No, kako tvrdi, napolju je bila poledica pa se okliznula i oboje su pali.

Dječak je plakao i govorio da ga boli ruka. Vidjela je da mu se ruka klima, ali je mislila da ju je samo uganuo. Vratila se s dječakom u kuću, a kad god bi dotakla četverogodišnjaka za ruku, on bi vrištao. Odvela ga je u Hitnu pomoć, odakle su je uputili u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je ljekarima slagala da je dječak pao s kreveta.

Rana na glavi

– Dvije sedmice nakon tog događaja, moj nevjenčani suprug ponovo je počeo tući mog sina, i to bez nekog bitnog razloga, a uglavnom ako nije imao marihuane i drugih narkotičkih sredstava. Tukao ga je šakama i kaišom po cijelom tijelu. Smajo je prigušeno jecao, ali se to nije moglo čuti vani, jer bi mu, dok ga je tukao, stavljao krpu u usta. Modrice niko nije vidio, jer sam ga samo ja kupala i presvlačila – opisala je Ena Lipa događaje u kući strave.

Ena se, kako tvrdi, požalila svojoj majci da Salih tuče dječaka, ali joj je ona kazala da je to njihov problem.

– Kada sam se 12. februara vratila od ginekologa, Smajo je imao ranu na glavi i modricu ispod oka. Kada sam ga stavila na tutu, uočila sam ranicu na glaviću spolnog organa. Na moje pitanje odgovorio je da ga niko nije tukao. Te noći, sa srijede na četvrtak, probudila sam se i vidjela da je Salih podigao dijete iz kreveta i da stoji pred njim – kazala je uhapšena.

Navodno ga je pitala šta radi, a njen nevjenčani suprug rekao joj je: “Ništa, spavaj”, nakon čega se ova bezosjećajna majka okrenula i zaspala. Prije nego što je utonula u san čula je svog nevjenčanog supruga kako govori dječaku: “Ako ne budeš slušao, vezat ću te”, a njen sin je odgovorio: “Slušat ću.”

Bio svezan

– Probudila sam se u toku noći i krenula u toalet. Vidjela sam da moj sin Smajo leži na podu svezanih ruku i nogu. Dok sam se vratila iz toaleta, dijete je bilo odvezano, ali nije mogao stajati na nogama. Ujutro sam nazvala Saliha, koji je bio na poslu, i rekla mu da dijete ne može stajati na nogama. On je rekao da ga dovedem njemu na posao kako bismo ga odvezli hodži. To sam i učinila, a hodža iz Kiseljaka je kazao da je dijete ograjisalo i da ga dovedemo za deset dana – ispričala je majka istražiteljima.

Kobnog 25. februara, kada je dječak umro, prema riječima Ene, monstruozni očuh ponovo je opalio šamar njenom sinu zato što ga, navodno, nije poljubio.

– Potom je na jednom od CD-ova razvukao čizu spida. Zatim je od mog oca uzeo 50 KM i poslao me u “Bingo” da kupim neke namirnice. Po povratku sam vidjela da je tukao Smaju, a nakon toga ga je namazao puderom. Pripremila sam ručak, a Salih je, nakon što je ručao, nastavio tući mog sina šakama i kaišom. I ja sam sina tada jednom udarila tokom kaiša po glavi. Salih ga je u jednom momentu udario šakom u grudi i dijete je izgubilo svijest. Otišla sam u kuhinju i donijela kašiku i vode. Salih mu je kašikom otvorio usta, a ja sam ga zalila vodom – kazala je majka ubijenog dječaka.

Prema njenim riječima, dječak se naprezao, počeo je povraćati, a potom je izvršio veliku nuždu.

– Salih je zatim podigao dječaka na prozor i rekao mom ocu da dijete nije dobro. Moj otac je utrčao u sobu, dijete je ogrnuo čaršafom i odnio niz stepenice. U posljednja dva mjeseca, osim mene i Saliha, dječaka su tukli i moj otac i majka – kazala je na kraju iskaza ova bešćutna majka.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *