Cvijeta krađa šume u Hadžićima :Bespravna sječa postaje unosan posao

Published On 19. July 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Hadžići su godinama  vodeća općina u Kantonu Sarajevo po bespravnoj sječi.

Prema informaciji Uprave za šumarstvo KS, koja je zajedno sa informacijom JKP „Sarajevo-šume“ razmatrana na sjednici Općinskog vijeća, u prošloj godini na području općine ukupno je bespravno posječeno  830,94 m3 drvne mase.Bespravni transport  obavljao se raznim prevoznim sredstvima, počev od traktora, kamiona, te vozilima posebno opremljenih za ove aktivnosti.

KRADE SE DANU, NOĆU,VIKENDOM…

Bespravna sječa, kako se kaže u informaciji Uprave za šumastvo KS, obično se dešavala u poslijepodnevnim i noćnim satima , te danima vikenda i praznika.Ističu da nisu rijetki slučajevi i fizički napadi na službena lica, čuvare šuma, kao i stalne verbalne prijetnje.

Područja gdje se najviše bespravno sječe  navedeni su  lokalitet  Mehina Luka, Košćan, Ormanj, Suhodol, Pratača, Drozgometva,Kapuča, Ivan-sedlo,Rakovica….

ASISTENCIJA POLICIJE

-Prilikom  fizičkih napada na naše čuvare šuma od strane šumokradic obraćali smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su nam pružali zaštitu. U izvještajnom periodu za bespravu sječu i transport na području općine Hadžići podneseno je  136 prijava, kazao je Samir Fazlić, predstavnik Uprave za šumarstvo KS.

Kolika je bespravna sječa na području ove općine najbolje govori podatak da su nadležni, kako se kaže u informaciji, ukupno izuzeli i KJP „Sarajevo-šime“  predali 247,86 m3. Od  toga broja, više od polovine, čak 189,88 m3  je na području općine Hadžići.

On ističe da su policijskoj stanici Hadžići dostavili spisak od 16 lica višestrukih  povratnika  u krađi šume. Uz dokumentaciju dostavili su  i kojim motornim vozilima  kradu šumu i transportuju drvnu masu.

GOLET

Pojedini predjeli ove općine, zbog prekomjerne bespravne sječe, postaju golet a šteta je tolika da se zadugo neće oporaviti.Već sada ugrožena su  izvorišta vode, a najveće šteta napravljene su kraj izvorišta Krupa, odakle se vodom snadbjeva najveći broj stanovnika općine Hadžići.Čim padnu veće kiše izvorište se zamuti, i građani Hadžića ostaju bez pitke vode.

-Kod izvorišta Krupa napravljen je masakr, zločin.Nema te riječi da čovjek iskaže ogorčenje prema onom šta je urađeno sječom šume.Zbog takvog nemarnog odnosa, masovnom sječom danas usljed prvih jačih  kiša dolazi do zamućivanja izvorišta pitke vode. Nadležni bi u skladu zakona moraju preduzeti sve mjere kako bi se suzbila sječa, kazao je Admir Mujanović, vijećnik Nezavisnog bloka.

Već godinama nadležni iz Uprave za šumarstvo KS ističu da su Hadžići općina u kojoj je najveća bespravna sječa šume, a svaki put, nažalost, sve se završava na tome.

BLAGE KAZNE

Zna se da su se  bespravnom sječom i prodajom drva mnogi obogatili. Očito  da su kazne  za prekršitelje zakona  preblage i zato nije čudo što mnogi nakon prijave  odmah sutradan nastave posao kao da se ništa nje desilo.

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *