HADŽIĆI Rijeke i potoci postali odlagalište za smeće :U vodi plutaju uginule životinje, azil za pse izgrađen na izvorištu

Published On 29. December 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Potoci i  rijeke na području općine Hadžići postali su odlagalište  za razni otpad.Tu se bacaju  odjeća, obuća, smeće  pa čak i uginule životinje.

Sve to uzrokuje da za vrijeme padavina  često dolazi do začepljenja odvoda i plavljenja površina.

-Ne rade mjesne zajednice. Kada su se predsjednici  i članovi savjeta MZ birali na zborovima građana  rješvali su se gorući problemi.Danas savjete MZ-a predlažu političke stranke, nema zborova građana i zaboravili  smo  koje je godine zadnji put održan. Kada se prijavi nesavjesni građani koji  smeće bacaju u rijeke nadležni u Općine tom istom prekšitelju kaže ko ga je prijavio.Onda mi imamo problema sa prekšiteljima, našim komšijama i danas to više niko ne radi. Zašto da se zamjeramo kada znamo da nadežni u općini po tome neće ništa učiniti. Kad bi kazali imali bi posljedice, kaže grupa građana Pazarića, ko su zamolili da ne spominjemo njihova imena.

Ovo je potrdio i vijećnik  Zifet Dželko na sjednici Općinskog vijeća, kada se raspravljalo o radu komunalne inspekcije.

-Kada se prijavi konkretan slučaj, kaže ime prekršitelja,  onda komunalne inspektor  formalno obavi posao, tom istom čovjeku  kaže “znate   nebi   vam došao da te nije prijavio taj i taj”.Na području naše općine ima četiri azila za pse, a  samo su dva legalna.Jedan od njih već  tri-četiri mjeseca  nalazi se na izvorištu vode za piće, kaza je Dželko.

Odgovor je dao Eldar Proha, pomoćnik općinskog načelnika.

-Kod nas ima dva azila koja su registrovana shodno zakonu.  Jedan je od „ Komunalca, a drugi je  „ Hachiko „ u Resniku .Svi ostali su nelegalni.  Ko je nadležan za njih ? Država BiH  i Ured za veterinastvo BiH. Ja mogu obećati da ćemo  dići sve nivo vlasti kako bi se taj problem riješio. Zaštita izvorišta  vode, iako jeu pitanju  lokalni vodovod, treba biti prioritet kako bi zaštiti zdravlje građana, kazao je Proha.

Podsjetimo, ove godine u Smuckoj više od 200 građana zarazili su  se vodom za piće. Nalaz Zavoda za javno zdravstvo pokazalo je da su se mještani sa svog izvorišta vode otrovli fekalijama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *