Čoviću smetaju odluke Inzka i Schmidta: Što niste sva pitanja riješili nametnutim odlukama

Published On 23. April 2022. | By saliha | Globus

(Patria) – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović  imao je posebnu poruku i za međunarodnu zajednicu kojoj je rekao da ako nešto želi raditi da radi temeljito, a ne sa nekim alibijem u džepu. 

“Ili obrnuto, treba nas pustiti da na jedan korektan i demokratski način preuzmemo odgovornost i da ubrzo napravimo svoj iskorak i na unutarnjem planu. Ovako svi igramo neku alibi politiku vjerujući da će neko za nas nešto uraditi, a taj neko uglavnom uradi simboličnu neku stvar. Jednom ste to uradili kroz ime Valentina Inzka, neki dan kroz ime Christiana Schmidta. Moje pitanje je što niste odmah sva pitanja riješili nametnutim odlukama pa da imamo i evropski put i drugačije uređenje BiH, drugačije odnose. Ako već imate ovlasti, uradite to i preuzmite odgovornost. Ovako, bojim se da je to mrcvarenje koje nema kraja”, zaključio je Čović.

Ono što je za Čovića simbolično je odluka o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca. Taj “simbolični” zakon doveo je do toga da se u javnom prostoru smanji negiranje genocida u Srebrenici. No, ne treba zaboraviti da je Čović dočekivao osuđene ratne zločince po povratku iz Haga, a nikada jasno nije rekao svoj stav o osuđenoj haškoj šestorci za udruženi zločinački poduhvat. Čović je glasao i za zaključak SNSD-a krajem novembra kojim se tražilo poništavanje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o donošenju Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Tada je taj svoj potez pokušao opravdati “ustupkom međunarodnoj zajednici”, ali za takav odnos prema žrtvama nema opravdanja i pored iznuđenog izvinjenja koje je uputio 2. decembra 2021. godine.

Druga simbolična odluka za Čovića je odluka Christiana Schmidta kojom suspenduje Zakona o nepokretnoj imovini RS do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH kao i odluka kojom se izmijenio i dopunio Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine odnosno jasno preciziralo koja je to imovina i da je država jedini titular do donošenja državnog zakona.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *