Srbijanski ‘ruski rulet’ na Balkanu: Zamislite kad Vulin istinu kaže!

Published On 3. August 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

„Mir u BiH nije odluka Izetbegovića, ali jeste Srbije i Republike Srpske“, konačno će danas izreći istinu megafon Aleksandra Vučića Aleksandar Vulin.

Potpuno je jasno, a utvrđeno pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, da je Srbija bila agresor na BiH. Ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Pokreta socijalista Srbije, Aleksandar Vulin tako želeći odgovoriti Bakiru Izetbegoviću u naletu bijesa, kojeg više ne može sakriti izrekao je, naravno i niz laži poput one da neko poziva na ukidanje Republike Srpske!

„Zato i poslije sedam godina od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici još uvijek nemamo imena ni izvršilaca ni nalogodavaca“ – rekao je Vulin.

Prijateljski odgovor bi trebao biti da takve osobe potraži u Srbiji, ali i iščita svjedočenja pripadnika tamošnje obavještajne službe, ili pak, ovo pitanje razmotri s Milankom Kajganićem, v.d. glavnim tužiocem Tužilaštva BiH preko kojeg je Srbija izvojevala slučajeve poput Dobrovoljačke, pa se shodno tome nije imao vremena baviti pitanjem ‘napada’ na Vučića.

No, to je tema za sebe, ali važno je da javnost shvati da srpski nacionalizam sve više divlja, a eklatantne primjere možemo potražiti na Kosovu u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Potpuna je laž kada Vulin kaže kako “iz Rusije nikada nisu došli prijedlozi za rušenje Dejtonskog sporazuma, ali iz mnogih drugih zemalja jesu, a najviše od samog Izetbegovića i SDA.”

Istina je zapravo da Srbija i Vučić ne mogu još dugo vagati i donositi odluku na čijoj su strani i kome su okrenuti Rusiji ili zapadnom svijetu.

Vrijeme curi, ali s njim nažalost i učestali incidenti koje fabrikuje ruska politika na Balkanu, mjestu gdje će, očito, biti konačni obračun Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Evropska unija svjesna te činjenice zato je i krenula ubrzano rješavati pitanje članstva zemalja zapadnog Balkana u EU.

‘Srbija je razarala na Balkanu’, kazat će Izetbegović i dodati da ‘nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina’.

To sada gledamo na Kosovu, u Crnoj Gori tenzije također ne prestaju, a BiH je svakako priča za sebe. Krivac za stanje u sve tri države je u Beogradu, dok slušaju mentore iz Moskve.

Politika negiranja, negiranja genocida u Srebrenici, negiranje zločina koji su počinjeni po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, zločin protiv čovječnosti još uvijek živi u Srbiji. Srbija na taj način samo produžava taj mentalitet prošlosti.

Srbija je bila i ostala ruski satelit i preko njih se ostvaruje taj utjecaj na cijelom Balkanu.

Srbija pojačava svoju vojnu saradnju u proteklih nekoliko godina sa Rusijom. Vučić nam prečesto demonstrira oružje uvezeno iz Rusije, a čije oružje koristiš njegovu politiku slijediš.

Zapravo ovo što slušamo iz Srbije, identična je priča onoj Vladimira Putina prije napada na Ukrajinu. Tobože oni su za mir, i svi su protiv njih, a jedino oni napadaju!

Ruska Federacija ne ide samo na BiH, Crnu Goru, Kosovo, oni idu na EU, na NATO, jednostavno cilj je uništiti vrijednosti koje tu žive.

A, ako destabiliziraju zapadni Balkan znaju da je time ugrožen cijeli evropski kontinent.

„I upravo zbog toga to ne smije biti samo naša borba”, poručila je nedavno kosovska predsjednica Vjosa Osmani Sadriu.

Zato ponašanje SAD-a, ali i zemalja članica EU ne smije više biti politika toleriranja srbijanskih hirova i popuštanja u igri ruskog ruleta kojeg Srbija predvodi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *