Bečarević o planovima u novoj Vladi KS: Spustit ćemo cijene gasa

Published On 25. March 2023. | By saliha | Vijesti

Skupština Kantona Sarajevo danas je izglasala novu Vladu KS na čijem čelu će biti Nihad Uk iz Naše stranke. Njih je izglasala Skupština KS sa 22 glasom “za”, protiv je bilo 10, a suzdržanih dvoje. Zvanično su i predstavljeni ministri u novoj Vladi KS.

Novi ministri u Vladi KS

Novu Vladu KS činit će Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova, Omer Osmanović ministar za boračka pitanja. Naida Hota Muminović će ostati ministrica obrazovanja i odgoja, a Zlatko Mijatović će biti ministar privrede.

SDP je odlučio da će Adnan Šteta ostati ministar saobraćaja, a Haris Vranić ministar zdravstva. Dok će Enda Pavić Pečenković biti ministrica za socijalna pitanja i Kenan Magoda ministar za sport i kulturu.

Darja Softić Kadenić ostaje ministrica pravde i uprave dok će ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade biti Pavle Krstić.

Stranka za BiH je odlučila da Almir Bečarević bude ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a Emir Dedović ministar finansija.

Nakon sjednice Skupštine KS pozvali smo Almira Bečarevića, novog ministra u Vladi KS. Govorio nam je o očekivanjima, ali i o odnosima u novoj Vladi KS.

“Mogu jedino da kažem nakon ove sjednice da su utisci zaista dobri. Sada sam i zvanično upoznao premijera KS, Nihada Uka. Premijer je mlad čovjek koji je spreman za rad. Kolege su zaista otvorene za saradnju i to od prvog dana. Posebno kolege koje nastavljaju svoj mandat. Ministrica pravde nam je svima na usluzi za radno-pravne statuse i sve potrebno dok ne regulišemo u punom obimu radni odnos”, kazao je Bečarević.

U razgovoru za naš portal, Bečarević je imao samo riječi hvale za sve ministre u novoj Vladi KS. Dodao je i kako vjeruje da će i rad u narednom mandatu biti pozitivan.

“Ministar Omer Osmanović zaista veseo, pozitivan, daje korektne upute. Gospodin Haris Vranić bio je dosta susretljiv, korektan. I to ne samo danas nego i ovih posljednjih dana. Sve je bilo na korektnom nivou. Iskreno, sve odlično”, kazao je.

Usponi i padovi u novoj Vladi KS

Međutim, osvrnuo se i na današnju sjednicu i odnose prema zastupnicima.

“Svi su mogli pratiti skupštinu. Bilo je tenzija dosta na samom početku. Čengić i Bandić su imali dvije diskusije. Usmjerili su raspravu jednom drugom pravcu. Na kraju je sve bilo korektno, izuzev početka koji je bio napet. Poslije je bilo sve dobro. Meni je to sve djelovalo u granicama odmjerevanja snaga pozicije i opozicije”, kazao je Bečarević.

Predstavnici stranaka koalicione većine u Kantonu Sarajevo Vildana Bešlija (NS), Elvedin Okerić (NiP), Adnan Šteta (SDP) i Almir Bečarević (SBiH) jučer su potpisali Program skupštinske većine u KS za mandatni period 2022 – 2026. godina.

“Iskreno da vam kažem ne bih se prihvatao da ne znam da će biti i uspona i padova. Ne može sve biti ravna linija. Nadam se da će u ovom profesionalnom djelu napraviti dobrih stvari i da građani budu zadovoljni sa onim što radimo. Želim da imamo što manje primjedbi.

Pokušat ćemo da uspijemo u svemu što smo predvidjeli u programu rada. Životne situacije donose neka nova iskušenja i nadam se da ćemo dobro ploviti. Nadam se da će cijena gasa pasti i to mi je jako bitno. Želim da građani budu sretni. To je jako bitan faktor u ovom momentu, kada su cijene vrtoglavo skočile”, zaključio je Bečarević.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *