Kako je nastao i razvijao se prvi fudbalski klub u Hadžićima

Published On 5. January 2013. | By admin | Sport

Fudbal je jedan od najpopularnijih sportova u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini se igra preko 100 godina, a prvi fudbalski klubovi osnovani su davne 1910.

Prvi fudbalski klub u Hadžićima osnovan je 1927. godine, a njegovi osnivači bili su: Sulejman Dubravić, otpravnik vozova, i Hamdo Jajetić, zvani Jaja iz Vrančića.

Na prijedlog nekih radnika iz ložionice Pazarić, koji su bili u Osnivačkom odboru, klub je dobio naziv “Burgija”.

Od 1931. godine pa do 1935. godine, na insistiranje Slobodana Principa Klub dobiva naziv “Strijelac”.

Godine 1935. zbog boljih materijalnih uslova za izdržavanje klub se sa svim igračima seli u Pazarić i dobiva naziv “Bjelašnica”. U “Bjelašnici” su igrali sljedeći igrači: Stojan Banduka, Veljko Bilanović iz Tarčina, koji je bio golman, Zlobicki Slobodan, Ljubo Bošković, Dimitrije Andrić, Drago Filipović, Viktor Ćati, Branko Zlobicki, Filipović Markan, Lihovac Džemail, Rahmanović Fahrija, Djajić-Nikolić Vojo, Petrić Zdravko-Čića, Slobodan Princip, Gavrilo Princip i povremeno kao gost igrao je Rato Dugonjić i Miro Popara.

Okupacijom zemlje 1941. godine Klub se gasi i prestaje sa radom a većina igrača su odvedeni u internaciju ili su pošli u borbu.

Poslije Drugog svjetskog rata 1946. godine sportski entuzijasti su u Pazariću obnovili “Bjelašnicu” koja u martu te godine igra prvu kup utakmicu sa klubom “Vareš”.

“Bjelašnica” pod ovim imenom egzistira do 1950. godine kada mijenja naziv u “Drvodjelac” jer ga preuzima pod svoj patronat Drvna industrija u Pazariću. “Drvodjelac” egzistira do 1954. godine kada dolazi do fuzije između “Drvodjelca” iz Pazarića i hadžićkog “Radnika”.

Do fuzije je došlo jer u Hadžićima djeluju jače firme, “Remontni zavod” i druge radne organizacije.

Tako je u Pazariću ugašen klub a igrači su prešli u “Radnik”.

Radnik je formiran 1948. godine a osnivači su bili Mujo Turković, Blagoje Roganović, Lazo Tomčić, Srdjan Milošević i drugi. Prvi predsjednik kluba bio je Blagoje Roganović.

Najveći uspjeh Klub je postigao 1970/71. godine ulaskom u Drugu Saveznu ligu u kojoj je igrao dvije godine.

Zbog loših materijalnih uslova Klub je bio primoran da napusti ovaj rang takmičenja a kompletna ekipa odlazi u druge klubove.

Ovaj klub je iz svojih redova dao nekoliko istaknutih fudbalera kao što su: Vujović Svetozar, Jasenković Sead, Dupovac Zlatko, Fejzić Sedik, Sadiković Sabit, Djelilović Mehmed… U novije vrijeme Nihad Reizbegović kapiten i najbolji strijelac ekipe, kasnije Šarić Samir, Alen Bašić, Elvis Karić i mnogi drugi.

Interesantno je napomenuti da su za “Bjelašnicu” i današnji “Radnik” nastupali i ostali vjerni klubu šestorica braće Kulenović, od kojih su se dvojica iskazali kao treneri dugo godina, a da je Kulenović Rešad postao i savezni fudbalski sudija.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu klub se seli na slobodnu teritoriju općine u Pazarić, gdje na terenu vojne kasarne u Kahrimanima nastupa u okviru Druge lige. Posljednje ratne godine “Radnik” u Pazariću osvaja prvo mjesto i uspjeva izboriti status prvoligaša. Svoju prvu prvoligašku utakmicu Radnik je odigrao u oslobođenim Hadžićima u Subotu, 03.08.1996. godine protiv Zmaja od Bosne iz Tuzle. Utakmica je završena pobjedom gostiju rezultatom 2:1. Bio je to veliki sportski praznik u Hadžićima kojem je prisustvovalo više hiljada gledalaca.

“Radnik” je svoju prvu i do sada jedinu prvoligašku sezonu završio neslavno, osvojena su svega 4 boda u 30 odigranih utakmica.

Nakon toga Klub se takmičio u nižim rangovima fudbala u BiH a u par navrata je  izborio i nastup u Prvoj ligi Federacije BiH.

Od svoga postanka pa do danas orijentacija je kluba da u svojim vlastitim redovima stvara igrački kadar i da nikada nije bio sklon dovođenju igrača sa strane.

“Radnik” se danas takmiči u okviru Druge lige Centar i na najboljem je putu da ove sezone ponovo izbori viši rang takmičenja.

*Historijski podaci su preuzeti iz knjige “Hadžići u prošlosti” Uroša Dunjića. Noviji period je prepričan po našem vlastitom sjećanju te postoji mogućnost da pojedini podaci nisu u potpunosti ispravni.

Ukoliko neko ima želju da nam detaljnije piše o ratnom i postratnom putu FK “Radnik” može nas kontaktirati na mail adresu redakcija@epoha.ba.