Turska: Serija “Sulejman Veličanstveni” će biti zakonom zabranjena!?

Published On 11. January 2013. | By admin | Magazin

Seriju ‘Sulejman Veličanstveni’ koju prate i stari i mladi, muškarci i žene, mogla bi uskoro biti zakonom zabranjena zbog iskrivljavanja turske istorije, najavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Pozivajući se na pisanje Frankfurter Allgemeiner Zeitunga, koji se ovih dana opširno bavio temom turskih sapunica, njihovom popularnošću i reakcijom samog premijera Erdogana na prikazivanje stvarnih istorijskih likova, Deutsche Welle još jednom podsjeća na stavove čelnog čovjeka turske vlade.

Krajem prošle godine Erdogan je, otvarajući aerodrom u turskoj provinciji, izrazio i svoje nezadovoljstvo po pitanju prikazivanja turske istorije u raznim televizijskim serijama. Posebno mu je zasmetala serija ‘Sulejman Veličanstveni’.

– U našoj istoriji nije bilo takvih predaka. Jedan ovakav sultan Sulejman I uopšte nam nije poznat. On je 30 godina svog života proveo na konju. Ovako kako serija to prikazuje, nije se odvijao život na njegovom dvoru – tvrdi Erdogan i dodaje kako to dalje tako više ne ide.

– Osuđujem reditelje ove i sličnih serija kao i vlasnike televizijskih stanica. No, iako smo odgovorne osobe već upozorili, očekujem i od sudova izricanje potrebnih presuda. Poigravanje s vrijednostima naše nacije mora biti regulisano i pravnim putem – najavio je Erdogan.

Navodno će njegov izljev bijesa biti pretočen i u zakon, i to ubrzo. Erdoganov stranački kolega Oktay Saral, inače zastupnik u turskom parlamentu, pojasnio je kako ‘zakon predviđa kazne za svako izokretanje ili ismijavanje događaja i osoba koje se ubrajaju u nacionalne vrijednosti’.

– Filmova koji izokreću i mijenjaju istorijske istine, ubuduće više neće biti – najavio je zastupnik Saral.

O tome šta je uopšte istina, a šta ne, podsjećaju njemački mediji, odlučivat će većina u turskom stanovništvu. Drugim riječima, Saralov i Erdoganov prijedlog zakona obuhvata zabranu prikazivanja istorijskih događaja ukoliko se njihov prikaz ne poklapa s nacionalnim vrijednostima društva, odnosno sa slikom prihvaćenih istorijskih činjenica kakve ih priželjkuje većina u Turskoj. Time bi ubuduće s malih ekrana mogle nestati serije poput ‘Sulejmana Veličanstvenog’.

Epoha/Depo