Fudbalski klub „Radnik“ Hadžići

Published On 28. December 2012. | By admin | Globus
Fudbalski klub „Radnik“ Hadžići osnovan je 1948. godine od kada počinje intenzivniji razvoj fudbala na području općine Hadžići. U narednim godinama Klub je imao promjenjiv uspjeh sve do sezone 1971/72, kada predvođen trenerom Ivanom Petkovićem i igračima predvođenim kapitenom Rešadom Kulenovićem  zauzima prvo mjesto u sarajevskoj zoni, stičući pravo igranja u Drugoj ligi – grupa Jug. Usljed reorganizacije takmičenja u saveznim ligama bivše Jugoslavije, „Radnik“ u ovom rangu takmičenja ostaje dvije sezone, da bi u sezoni 1973/74 prešao u republičku ligu. Te se godine pamte po sjajnim partijama koje su pružali Sabit Sadiković, Sedik Fejzić, Zijo Turković, Rešad Kulenović, Marko Pejić, kao i nekolicina drugih igrača koji su proslavili hadžićki fudbal u tom periodu.
Nakon toga nižu se godine u kojima se fudbalski klub „Radnik“ takmičio u različitim rangovima: republička, regionalna, međuzonska i zonska.
Početkom agresije na našu zemlju,  Fudbalski klub „Radnik“ prestaje sa aktivnostima.
Konačno 1994. godine na slobodnom dijelu Hadžića, u naselju Pazarić, bivši Radnikovi igrači Rešad Kulenović, Sedik Fejzić, Ferid Ramić, Sejo Bečirević, te sportski entuzijasti Mujo Ibrica, Mirso Telarević, Kemo Korjenić i Ibro Joldo pokreću inicijativu za ponovnim pokretanjem rada Kluba. U sezoni 1994/95 Klub se takmičio u mostarskoj regiji. To je bila uvertira za historijski uspjeh, jer naredne 1995/96 „Radnik“ zauzima prvo mjesto u Drugoj ligi, nakon čega stiče pravo učešća igranja u najelitnijem rangu takmičenja u našoj zemlji. Trener te najtrofejnije generacije bio je Sedik Fejzić, dok je njegov pomoćnik bio Abdulah Oruč. Kapiten Kluba je bio Nihad Reizbegović, a rukovodstvo „Radnika“ činili su Mujo Ibrica i Rasim Čelik.
Fudbalski klub „Radnik“ trenutno se takmiči u Drugoj ligi – grupa Centar, i u narednoj sezoni ima ambicije da se ponovo vrati u Republičku ligu. Ovo je naročito važno jer se ove godine obilježava značajan jubilej, a to je 60. godišnjica od formiranja Kluba.
Poseban pečat u funkcionisanju Kluba daje rad škole fudbala, koja okuplja oko 180 dječaka uzrasta od sedam do osamnaest godina. Juniorska i kadetska ekipa Fudbalskog kluba „Radnik“ takmiči se u Omladinskoj ligi Bosne i Hercegovine – grupa Centar. Pioniri, pretpioniri i pjetlići su članovi Kantonalne lige. Odlična organizovanost škole i stručnost trenera  daju sigurnost u formiranju igračkog kadra prvog tima, te se sa sigurnošću može konstatovati da se za budućnost hadžićkog fudbala ne treba brinuti.