Košarkaški klub ˝Bošnjak˝ Hadžići

Published On 28. December 2012. | By admin | Globus

Košarkaški klub „Bošnjak“ osnovan je početkom 1995. godine na slobodnim prostorima općine Hadžići. Klub je nastao voljom i entuzijazmom nekoliko volontera i zaljubljenika košarke, čiji je cilj bio stvaranje uslova za organizovano bavljenje sportom djece i omladine, popularizacija košarke i stvaranje selekcija za takmičenje u državnim prvenstvima.

Trenutno, Košarkaški klub „Bošnjak“ u kategoriji seniora član je Prve A1 lige BiH, ali tokom svog 13 godina dugog postojanja, klub se takmičio i u najelitnijem takmičenju lige BiH. Posebna pažnja se posvećuje radu sa mlađim kategorijama (pioniri, kadeti i juniori), gdje se stručnim radom mladim košarkašima želi omogućiti trošenje slobodnog vremena na najbolji mogući način, razvijajući ih u zdrave sportske ličnosti.

Pioniri Košarkaškog kluba „Bošnjak“su državni prvaci BiH u 2007. godini. Bitno je spomenuti da osvajanje ove značajne titule već sedam godina nije uspjelo nijednom košarkaškom klubu iz Federacije BiH.  Na finalnom takmičenju, pioniri su ubjedljivo pobjedili obje protivničke ekipe (Zvornik i Leotar), te su tako osvojili zlatnu medalju i pehar u trajno vlasništvo. Učešće na ovom takmičenju uzelo je 370 ekipa iz cijele države, a pioniri Košarkaškog kluba „Bošnjak“ pobjedili su i mnogo veće i organizovanije ekipe, kao što su: Bosna, Sloboda Dita, Čelik, Široki, Posušje, Leotar i Zvornik. Iza ovog zaista velikog uspjeha hadžićke košarke, stoji dugotrajan i naporan rad košarkaša, stručnog štaba i uprave kluba. U prethodnoj godini je formiran i Ženski košarkaški klub „Bošnjak“, koji se takmiči u ligi Kantona Sarajevo za uzrast do 14 godina. U kantonalnoj ligi za kadete takmiče se dječaci uzrasta do 16 godina.

Košarkaški klub „Bošnjak“ ima 90 članova, razvrstanih u selekcije prema godinama starosti. Proglašen je najuspješnijim sportskim kolektivom u općini Hadžići u 2007. godini, a ovo prestižno priznanje osvajali su još nekoliko puta. U klubu se putem organizovanje kampova, odlazaka na rafting, izlete i drugim vidovima druženja želi stvoriti pozitivna atmosfera, kako bi se košarkaši što više zbližili, imajući u vidu da je košarka timski sport. Uspjesi „Bošnjaka“ su važan pokazatelj da se ne treba plašiti za budućnost bosanskohercegovačke košarke, a njihov cilj je takmičenje u društvu najboljih košarkaških ekipa.