Taekwando klub „Zlatni ljiljani“ Hadžići

Published On 28. December 2012. | By admin | Globus

Taekwando klub „Zlatni ljiljani“ Hadžići je relativno mlad sportski klub, čiji članovi su za kratko vrijeme ozbiljnim, upornim i profesionalnim radom uspjeli ostvariti zavidne sportske rezultate. Ima oko 150 članova, koji svoje treninge obavljaju u prostorijama osnovnih škola u Pazariću, Tarčinu i u Kulturno-sportskom i rekreacionom centru Hadžići. Predsjednik kluba je selektor TKD reprezentacije BiH Ahmet Dilek. Klub je učestvovao na 58 takmičenja, kako državnih, tako i međunarodnih, te osvojio ukupno 545 medalja i 48 pehara za ekipne rezultate.

Osvojio je 26 titula prvaka i 42 titule viceprvaka Bosne i Hercegovine, zatim tu su i 92 titule međunardnih prvaka i 98 titula međunarodnih viceprvaka.

Taekwando klub „Zlatni ljiljani“ je trenutno najveći i najuspješniji Taekwando klub u našoj zemlji, što dokazuje i činjenica da su peterostruki prvaci BiH (prvaci BiH u kadetskoj konkurenciji 2005., 2006. i 2007. godine i juniorski prvaci BiH 2007. i 2008. godine).

Dobitnici su brojnih priznanja, među kojima i nagrada za Najuspješniji sportski klub Općine Hadžići u 2005. i 2007. godini, te posebno počasno priznanje Općine Hadžići u 2006. godini.

Veliki uspjeh kluba, jeste u činjenici da je za manje od četiri godine rada uspio ponuditi deset sportista u sve uzraste Taekwando reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji su predstavljali našu zemlju na svjetskim i evropskim prvenstvima, te na međunarodnim prvenstvima A klase. To su: Samir Muhibić – trostruki prvak BiH, Semra Japalak – četverostruka prvakinja BiH, Eldin Horman i Mija Ukropina – dvostruki prvaci BiH, koji će predstavljati BiH na predstojećem Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Među najuspješnijima su i Sanela Šarić, Elmedin Čekrlija, Samir Sirar i Alem Bahić – osvajači brojnih međunarodnih i državnih priznanja.

Klub je organizator četiri sportske manifestacije u Hadžićima: tri Taekwando turnira klupske lige „ZLATNI LJILJANI KUP“ (2006., 2007. i 2008.), kao i 5. Juniorskog prvenstva BiH organizovanog 30. juna 2007. godine, na kojem je osvojio prva mjesta u svim konkurencijama, te postao četvrti put prvak BiH.

Temeljni cilj Taekwando kluba „Zlatni ljiljani“ jeste tjelesno i duhovno obrazovanje mladih, jačanje njihovog samopouzdanja, kako bi se na taj način oduprli svim porocima savremenog društva, te okrenuli pozitivnim društvenim vrijednostima. Taekwondo je sport koji uvijek prije svega forsira princip DO-a, a to na koreanskom znači put, moral, razum, poštovanje i disciplina. On sportistu gradi kao ličnost koja voli i poštuje svoj narod i domovinu, udaljava ga od egoizma tako što u njemu budi osjećaj za društvo i zajednicu u kojoj živi.