Zbog snijega koji pada saobraća se otežano i usporeno

Published On 18. January 2013. | By admin | Globus

Zbog snijega koji pada u većem dijelu Bosne i ponegdje u Hercegovini saobraćanje je otežano i usporeno. Posebno skrećemo pažnju na dionice preko planinskih prevoja, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Dodatne poteškoće vozačima na području Kupresa, Šuice, Tomislavgrada i Glamoča pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučujemo upotrebu lanaca. Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali snijeg koji pada otežava njihov rad. Na prevoju Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) magla smanjuje vidljivost na 50 metara.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Posjedovanje zimske opreme je obavezno. 

Skrećemo pažnju i na dionice kroz usjeke gdje je povećana opasnost od odrona kamenja na kolovoz.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog loših vremenskih uslova u Hravtskoj, na GP Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.     

„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Nevezani putnik će udariti u ostale putnike i usmrtiti ih ili ozbiljno povrijediti i zato NEKA VAM KORIŠTENJE SIGURNOSNOG POJASA UĐE U NAVIKU !

RADOVI:
MAGISTRALNI PUTEVI:  
M-4
Drežnik-Šićki Brod-zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustave putnička i teretna vozila koja dolaze iz pravca Tuzle, na semaforima u naselju “Irac” se usmjeravaju na magistralni put M-4. Vozila koja dolaze iz pravca Šićke petlje, na raskrsnici kod “Siporex”-a se usmjeravaju na M-4.
M-17
Doboj-Modriča (dionica Šešlije-Johovac ), zbog izlaska vozila i mašina angažovanih na izgradnji  autoputa Banja Luka-Doboj dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja, radnim danom  i subotom od 07do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
Gacko-Foča- na prevoju  Čemerno  mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi  i vozila izvođača radova.

REGIONALNI PUTEVI:
R-413a Ovčarevo-Galica, zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj.

KANTON SARAJEVO
-Zbog radova na sanaciji kolovoza od 08 do 16 sati usporeno je saobraćanje u ulicama Kakanjska i Stari Kovači.