Istraga o Silosu obustavljena, jer nisu pronađeni dokazi

Published On 24. January 2013. | By admin | Aktuelnosti

SARAJEVO – Tužilačka odluka o neprovođenju istrage protiv većeg broja lica u predmetu koji se odnosi na ratne zločine u logoru “Silos” u Tarčinu i drugim objektima donesena je zato što nisu pronađeni dokazi za njihovu odgovornost, tvrdi portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je rekao da je odluka u ovom predmetu donesena nakon “višegodišnje istrage i prikupljanja dokaza, kao i saslušanja desetina svjedoka”.

Grubešić kaže da je međunarodni tužilac, koji je radio na ovom predmetu, podigao optužnicu protiv osam osoba kojima se sudi u predmetu “Mustafa Đelilović i drugi”, da je predmet protiv oko deset osoba proslijeđen na dalje procesuiranje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i da je protiv određenog broja lica istraga još u toku.

“Uporedo sa ovim aktivnostima, donesena je i odluka o neprovođenju istrage protiv većeg broja prijavljenih osoba, za koje nisu pronađeni dokazi da su odgovorni za krivična djela”, dodao je Grubešić.

Prema njegovim riječima, pojedini mediji su proteklih dana plasirali, kako kaže, selektivnu, iskonstruisanu, a dijelom i netačnu informaciju, jer su neki detalji o neprovođenju istrage protiv 455 lica za ratne zločine u “Silosu” i drugim objektima zaobiđeni.

On je naveo da je ovu odluku donio međunarodni tužilac koji je i podigao optužnicu u predmetu “Đelilović i drugi”, a ne tužilac Behaija Krnjić, koji je samo proslijedio obavještenje, jer je međunarodni tužilac krajem godine okončao mandat.

“Činjenica je da je međunarodni tužilac u tom predmetu nakon više godina rada završio mandat u Tužilaštvu BiH, te obavještenja i korespondenciju u vezi sa tim predmetima sada obavljaju zaduženi tužioci”, dodao je Grubešić.

On tvrdi da “Tužilaštvo BiH radi na temelju prikupljenih dokaza i tužilačke odluke kako o sprovođenju istrage i podizanju optužnice, tako i druge donose se isključivo na temelju dokaza”.

(Vijesti.ba/Srna)