Obilježena 71. godišnjica “Igmanskog marša” (FOTO)

Published On 26. January 2013. | By admin | Aktuelnosti, Multimedija Sve

SARAJEVO – Tradicionalnim pohodom na Igman i drugim prigodnim sadržajima danas će biti obilježena 71. godišnjica “Igmanskog marša”, jednog od najznačajnijih događaja iz Narodno oslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjestkom ratu na prostoru bivše Jugoslavije, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

U pohodu na Igman učestvuje više stotina ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH) i zemalja bivše Jugoslavije.

U sklopu obilježavanja ovog datuma danas je kod partizanskog spomenika na Brezovači položeno cvijeće i vijenci, a nakon toga je formirana kolona, te otpočeo marš prema Velikom polju, istim putem kojim su išli i pripadnici slavne Prve proleterske brigade.

Pri pristizanju kolone na Veliko polje bit će položeno cvijeće i na šehidsko mezarje Mrazište i Veliko polje, a u čast borcima Armije Republike BiH stradalim u Odbranbeno-oslobodilačkom ratu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992. – 1995.)

Nakon toga će biti upriličen i svečani dio obilježavanja, kao i polaganje cvijeća kod spomenika na Velikom polju.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći, na temperaturi od minus 38 stepeni. Oko 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

(AA)