Ambulanta “Meram”: Kada će otvoriti vrata pacijentima

Published On 3. February 2013. | By admin | Aktuelnosti

Iako je ambulanta “Meram” u hadžićkom naselju Binježevo svečano otvorena još u oktobru, njena su vrata zaključana za pacijente koji su i dalje primorani ljekarsku pomoć tražiti u Domu zdravlja Hadžići piše Avaz.

Portparol JU “Dom zdravlja” KS Arman Šarkić kazao je za Avaz da je najveći razlog što ambulanta nije u funkciji nedostatak stručnog kadra.

– Hronični problem ove JU jeste što nama nedostaje najmanje 20 ljekara. Ambulanta u Binježevu radila bi u dvije smjene, što znači da nam trebaju dva ljekara porodične medicine. Mi kao odgovorna ustanova niti možemo niti želimo upravljati tim pitanjem. Odluku o tome trebaju donijeti Vlada KS i resorno ministarstvo – naveo je Šarkić.

Dodatni razlog zbog kojeg su vrata ove savremeno opremljene ambulante zatvorena jeste što su unutra postavljene plinske instalacije, a objekt nema dovod plina.

– U pitanju je veliki prostor koji treba zagrijati, ali je napravljena kardinalna greška investitora koji je postavio plinske instalacije – pojasnio je Šarkić.

Ministar zdravstva KS Eldan Lokmić negirao je navode iz JU “Dom zdravlja” KS te istaknuo da ljekara ima dovoljno.

– Menadžment “Doma zdravlja” treba uputiti zahtjev Ministarstvu za premještaj ljekara. Problem je što svi hoće da rade u centru grada, gdje ljekara ima i viška – kazao je Lokmić.

Avaz