Pomoću ”Wat san” projekta do 100% ekološki čiste općine Hadžići

Published On 14. February 2013. | By admin | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti

Projekt koji rješava pitanja vodoopskrbe, odvoda i prečišćavanje voda, ”Wat san”. jučer je u Hadžićima nastavio svoj put po Federaciji BiH.

”Predstavnica Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, jedinice PMU, Sanja Terzić, prezentirala je projekt ”Wat san” načelniku općine Hadžići i njegovim saradnicima. To je projekt koji za područje FBiH finansira i sufinansira Evropska investiciona banka i EU komisija, a koji vrijedi 121,3 miliona eura.

Ovaj projekt se tiče rješavanja problema vodoopskrbe i otpadnih voda. Načelnik općine Hadžići zajedno sa svojim saradnicima dao je zeleno svijetlo da općina Hadžići može pristupiti ovom projektu i u toku je priprema dokumentacije. Mi iz Narodne stranke Radom za Boljitak u Općinskom vijeću Hadžići dajemo punu podršku za realizaciju ovog projekta. Naša težnja jeste da općina Hadžići postane 100% ekološki čista općina.

U okviru ovog projekta uključene su 21 općina iz FBiH i Grad Mostar. Tendencija cijele ove priče jeste da se u općini Hadžići riješi dio otpadnih voda s obzirom da već imamo riješen dio vodoopskrbe”, rekao je Vedad Gačanović, vijećnik Boljitka u OV Hadžići nakon jučerašnjeg sastanka.

”Općina Hadžići je izrazila želju da uđe u  ”Wat san” projekt, najveći projekt u FBiH koji se tiče i vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda. Općina Hadžići je riješila problem vodoopskrbe, međutim problem otpadnih voda još uvijek nije riješen. Zbog toga će općina Hadžići biti sastavni dio ovog projekta.

Predstavnici općine već imaju obezbijeđen jedan dio dokumentacije što predstavlja dobru osnovu i uskoro će poslati zahtjev za formalni ulazak u ovaj projekt”, izjavila je Sanja Terzić jučer u Hadžićima.

M.Đ.