Avaz: Vrata ambulante u Binježevu već dva mjeseca zaključana

Published On 8. December 2012. | By admin | Globus

Iako je ambulanta “Meram” u hadžićkom naselju Binježevo svečano otvorena još u oktobru, njena su vrata još zaključana za pacijente, koji su i dalje primorani ljekarsku pomoć tražiti u Domu zdravlja “Hadžići”.

Mještani se s pravom pitaju zašto ambulanta, za koju je na otvorenju rečeno da je opremljena najsavremenijom opremom, još zjapi prazna.

– Ambulanta je otvorena pred izbore i otad ništa. Vrata su zaključana, a mi moramo dolaziti u Hadžiće. Ovdje su velike gužve i stvarno bismo se svi rasteretili kada bi ambulanta počela s radom. Starijima bi bilo mnogo lakše kada ne bi morali vozariti do ljekara – kazala nam je Hadžira Nizić iz Binježeva, koju smo jučer zatekli u čekaonici Doma zdravlja.

U redu je bio i Salko Kesera, koji je, vidno nervozan, čekao da mu supruga završi s pregledom.

– Ovdje nema nikakvog reda. Na čitanje nalaza mora se čekati i po pet dana. Za sve se mora naručiti, ali opet te stave na čekanje. Treba naći neko rješenje da se ove gužve smanje. Zaista bi svima bilo bolje i lakše kada bi počela s radom ambulanta u Binježevu – kazao je Keser.

Fikret Ramić, v. d. direktora Doma zdravlja “Hadžići”, pojašnjava da ambulanta “Meram” još ne može primati pacijente jer su uočeni neki nedostaci čije je otklanjanje u toku.

– Zgrada nema grijanje, nedostaju neki medicinski instrumenti i aparati. Ne mogu reći tačan datum, ali, shodno rješavanju nedostataka, objekt će biti stavljen u funkciju – ističe Ramić.

 

Radit će dva tima

 

Na području Binježeva i Miševića registrirano je oko 3.000 pacijenata, a direktor Ramić kaže da će u ambulanti “Meram” raditi dva tima porodične medicine i jedan tim stomatologa.

– Kad ovaj objekt stavimo u funkciju, olakšanje će osjetiti kako pacijenti tako i naši uposlenici. Dom zdravlja je preopterećen, na redovne preglede pacijenti se moraju naručiti, jedino hitne slučajeve primamo odmah – ističe on.

 

S. Bandić – Dnevni avaz