Nastavljeno suđenje osmorici optuženih hadžićana

Published On 6. December 2012. | By admin | Globus

05. decembar 2012. – Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području opštine Hadžići, svjedok Milorad Pandurević opisao je kako je 4. juna 1992. pretučen u “Silosu”.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Pandurević je rekao da je grupa ljudi 4. juna 1992. godine, na Spasovdan, tukla zatočenike u “Silosu” i tjerala ih da se međusobno tuku.

“Taj mi je praznik ostao u sjećanju, tada su nas tukli. Jauci su bili kao u filmovima. Onda smo se morali tući međusobno. Tukli smo se Nenad i ja. Nakon toga dodaju letvu, mene polegnu na stomak, a jedan je dobio zadatak da me tuče. Dobio sam 26 udaraca po jednom tabanu i 26 po drugom”, ispričao je svjedok.

Pandurević je kazao da je u “Silos” doveden 28. maja 1992. i da je tada upravnik tog objekta bio Bećir Hujić, a njegov zamjenik Halid Čović.

Bećira Hujića i Halida Čovića Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, zajedno sa Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Ðelilović je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, a Mešanović jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”.

Govoreći o uslovima u “Silosu”, svjedok Pandurević je rekao da su zatočenici u prvom periodu boravka u tom objektu spavali na betonu ili paletama, te imali samo jedan obrok, koji se sastojao od “tri do pet kašika i jednog komada hljeba”.

“Kasnije su dozvolili da nam se hrana donosi od kuća i tada je bilo bolje. Međutim, jedan dio hrane su oni uzimali za sebe, a jedan dio su i bacali”, rekao je svjedok.

Svjedok je naveo da je krajem decembra 1992. godine odveden iz “Silosa” u “Krupu”. On je kazao da su zatočenici iz tog objekta vođeni na obavljanje radova na raznim lokacijama.

“U ‘Krupu’ je dovedena i moja supruga, a Šera je nije htio tu primiti. Vratio ju je u ‘Silos’”, rekao je svjedok, pojasnivši da je Šera Mešanović bio upravnik “Krupe”.

Dodao je da mu je tokom zatočeništva izdato rješenje o pritvoru. Odgovarajući na pitanje Tužilaštva BiH, ko je donio odluku o njegovom zatvaranju, svjedok je kazao: “Krizni štab, na čelu sa Đelilovićem, donio je odluku da se svi Srbi zatvore. Tako se pričalo.”

Na kraju suđenja svjedoku Pandureviću je pozlilo, nakon čega mu je pružena pomoć. Kako je javljeno iz Suda BiH, svjedoku je utvrđen visok pritisak.

Zbog njegovog zdravstvenog stanja, naknadno će biti određen termin za unakrsno ispitivanje Pandurevića. Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje će se nastaviti 12. decembra.

 

BIRN