Počela ekshumacija grobnica u Miševićima kod Hadžića

Published On 5. December 2012. | By admin | Globus

U mjestu Miševići kod Hadžića u toku je ekshumacija posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u kojoj se najvjerojatnije nalaze posmrtni ostatci Bošnjaka ubijenih u Hadžićima 1992. godine, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Ekshumacijom rukovodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.
Kako je u izjavi za AA kazala glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, do sada su pronađeni skeletni ostatci više osoba, među kojima i jedna lubanja, te jedan ručni sat, koji je stao na pet do dvanaest.
„Na mjestu iskopavanja se nalaze i porodice ubijenih iz Hadžića koje traže svoje nestale. Pretpostavlja se, naime, da se radi o Hadžićanima ubijenim 1992. godine. Vjerujemo da bi mogle biti ekshumirane najmanje tri osobe. Točnu informaciju ćemo imati po završetku iskopavanja, koje bi moglo biti završeno danas”, kazala je Čengić za AA.
Masovna grobnica se nalazi pored puta, nekoliko stotina metara od naselja, a posmrtni ostatci su pronađeni na dubini od 30-ak centimetara ispod zemlje.
Neslužbeno, predstavnici Tužiteljstva BiH su predložili da se pronađeni posmrtni ostaci prevezu u Miljeviće u Republici Srpskoj, na šta su članovi porodica nestalih burno reagirali. Traže da tijela budu prevezena u Visoko.
“Porodice ne žele da posmrtni ostaci njihovih stradalih budu prevezena tamo gdje su i ubijani”, kazao je izvor uključen u ovaj slučaj.

Bošnjaci iz Hadžića traže 99 osoba nestalih u periodu agresije na BiH.