Općina Hadžići 37. po transparentnosti u BiH

Published On 3. December 2012. | By admin | Aktuelnosti

Transparency International Bosne i Hercegovine , u okviru projekta „MAGG- Monitoring i zagovaranje za dobro upravljanje u BiH općinama“, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, organizovalo je danas u Hotelu Evropa u Sarajevu prezentaciju istraživanja o transparentnosti općina u BiH.

Od 140 općina, Hadžići po ovom izvještaju zauzimaju 37. mjesto.

Općina sa najboljim indeksom transparentnosti je Banja Luka (76), a sa najlošijim Kiseljak (7).

Osnovni koncept transparentnosti rada jedinica lokalne samouprave posmatran je u širem smislu, kako bi se njime obuhvatila ukupna otvorenost lokalnih vlasti prema građanima i interesnim grupama koje postoje na lokalnom nivou.

Stoga je istraživanje transparentnosti obuhvatilo pet segmenata: Rad lokalne skupštine, Rad lokalne administracije i načelnika jedinice lokalne samouprave, Saradnju jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, Saradnju jedinica lokalne samouprave sa lokalnim institucijama/preduzećima/organizacijama, uključujući i mjesne zajednice, Postojanje antikorupcionih mehanizama.

Istraživanje, prikupljanje i obrada podataka s ciljem utvrđivanja indeksa transparentnosti provedeno je u periodu od maja do avgusta 2012. godine.

Više o ovom istraživanju možete saznati na web stranici Transparency International Bosne i Hercegovine.