Godina dana od prerane smrti dr. Osmana Lihovca

Published On 2. January 2013. | By admin | Aktuelnosti

Danas se navršava godina dana od kako je na ahiret preselio dr. Osman Lihovac.

Dana 02.01.2012. godine dr. Osman Lihovac preselio je na ahiret u 46. godini života, nakon kratke i teške bolesti.

Veliki broj građana Općine Hadžići se u utorak 03.01.2012. godine okupio ispred nove džamije u Pazariću kako bi se oprostili od velikog čovjeka, dr. Osmana Lihovca.

Bio je to veličanstven ispraćaj čovjeku kojeg je svako volio i poštovao. On je u ovom kraju ostavio veliki trag, kao organizator otpora i kao borac, a kasnije kao ljekar i čovjek koji je doprinio razvoju ovog kraja.

Dr. Lihovac je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije na našem području. Poslije prvih demokratskih parlamentarnih izbora u R BiH građani su mu dali povjerenje da ih zastupa u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Bio je jedan od najmlađih parlamentaraca.
Od 1990. godine bio je jedan od organizatora otpora i pripreme naroda za odbranu od, već tada za neke izvjesne, agresije na BiH. Početkom agresije uzeo je pušku i borio se protiv agresora. Njegova borbenost, protkana visokim stepenom patriotizma, vjerujući u Uzvišenog Gospodara i svetost odbrane svoje domovine, opredijelila ga ja da bude samo borac, iako je mogao biti komandant. U odbrani domovine i borbi protiv agresora bio je nenadmašiv i neustrašiv. Bio je uzor svojim saborcima. Po završetku agresije posvetio se nastavku studija na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Stekao je zvanje doktora opće medicine i počeo raditi u Domu zdravlja Hadžići. Specijalizaciju porodične medicine nije stigao završiti, bio je pri kraju, ali ga je smrt prekinula u tome.
Politikom se intenzivnije nastavio baviti poslije agresije. Na izborima u SDA 2001. godine postao je potpredsjednik OO SDA Hadžići, a na narednim 2005. godine je izabran za predsjednika OO SDA Hadžići. Mandat mu je potvrđen na izborima i 2009. godine gdje je ostao do samoga kraja.
Bio je član Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo, član KO SDA Sarajevo, član Kadrovske komisije KO SDA Sarajevo, Delegat 5. Kongresa SDA BiH.
Na lokalnim izborima 2004 godine izabran je za vijećnika u OV Hadžići u kome je bio predsjednik Kluba SDA u OV. Mandat u OV su mu građani Općine Hadžići obnovili svojim glasovima na Lokalnim izborima 2008. godine od kada je Zamjenik predsjedavajućeg OV Hadžići.
U vrijeme njegovog vođenja ove Stranke evidentni su impozantni stranački ali i opće društveni rezultati kako na političkom planu, tako i na ekonomskom, gospodarskom i svakom drugom.
Za svoj sveukupan doprinos razvoju Općine Hadžići dobio je i najveće općinsko priznanje „Šestomartovsku plaketu“ 2010. godine.
Posebno se istakao svojim radom u Domu zdravlja Hadžići. Svim njegovim pacijentima će ostati u lijepom sjećanju. Visoko profesionalan, odgovoran , sistematičan ali i blag i prijemčiv bio je prema svim pacijentima bez izuzetka. Oni koji su mu bili bliski, koji su sa njim radili i drugovali izgubili su nezamjenjivo biće. Njegova porodica: supruga, kćeri, majka, brat, sestre, ostali su bez brižnog čuvara i uzora porodice.
Neka mu je vječni rahmet, i hvala mu za sve što je radio i čemu nas je učio.