Dodik: Bošnjak će biti mandatar Vijeća ministara

Published On 26. October 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je sinoć za TV1 da se prilikom izbora mandatara za sastav buduće vlade Republike Srpske mora voditi računa da to bude osoba koja može da nosi teret te funkcije narednih godina.

Govoreći o formiranju vlasti nakon opštih izbora, Dodik je naveo da među koalicionim partnerima SNSD-om, DNS-om i SP-om još nije bilo riječi o budućem mandataru i da SNSD ne bježi da to bude kandidat DNS-a, ali da ima i svoje članove kao rješenje za tu funkciju.

On smatra da ne bi trebalo da bude problema u formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH i da to ne bi trebalo da traje dugo, podsjetivši da je osnovi problem zastoja u ranijem periodu bila pozicija Hrvata.

Dodik ističe da je suština da jedni drugima ne biraju članove, nego da se dogovori koncept ko učestvuje u Vijeću ministara BiH

“Intervecionizam međunarodne zajednice, OHR-a i visokog predstavnika Valentina Incka, koji su stvorili karikaturu od vlasti u Federaciji BiH dovela je do zastoja u formiranju Vijeća ministara BiH”, rekao je Dodik za TV1.

Dodik ističe da je suština da jedni drugima ne biraju članove, nego da se dogovori koncept ko učestvuje u Vijeću ministara BiH.

“Nesumnjivo je da Bošnjak treba da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ovom mandatu i o tome postoji konsenzus”, istakao je Dodik.

On je uvjeren da će SNSD biti dio buduće strukture vlasti na nivou BiH, odnosno da su SNSD i HDZ nezaobilazni faktor u formiranju Savjeta ministara BiH.

“U dugoročnom smo političkom partnerstvu sa HDZ-om BiH i polovinom iduće sedmice imaćemo sastanak na kojem ćemo da formalizujemo tu saradnju i u narednom periodu”, najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, blok SNSD-a i HDZ-a BiH čekaće rasplet situacije u bošnjačkom političkom tijelu i prihvatiti one koji imaju većinu.

“Biće veoma kompleksno formirati vlast u FBiH i to će predodretiti partnere i sastav vlasti na nivou Vijeća ministara BiH”, rekao je Dodik i dodao da će pokušati naći povezanost vlasti na različitim nivoima od kantona do nivoa BiH.

On nije odbacio mogućnost učešća predstavnika SNSD-a u Vladi FBiH po principu pariteta da neko od predstavnika SDA ili HDZ-a BiH bude ministar u Vladi Republike Srpske, a predstavnik SNSD-a u Vladi FBiH.

“To smo ranije radili sa HDZ-om i na to smo spremni i sada”, rekao je Dodik.

Dodik izjavio je večeras da se Ambasada SAD u BiH direktno uplitala u izborni proces u BiH.

“Prema nama je koncentrisana ogromna mržnja određenih struktura u nastojanju da po svaku cijenu dođe do pada, prije svega mene, a potom i SNSD-a. Vidljivo je direktno miješanje /otpravnika poslova američke Ambasade u BiH Nikolasa/ Hila u izborni proces”, rekao je Dodik.

On je istakao da neprimjereno ponašanje američkog diplomate da se direktno miješa u izborni proces govori o tome da je Hil izgubio kompas.

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, smatra da bi BiH trebalo da otkaže gostoprimstvo ljudima koji se bezočno miješaju u unutrašnja pitanja, a pogotovo u izborni proces jedne zemlje.

On tvrdi da je međunarodni faktor u BiH imao svoje favorite i da je nesumnjivo bio na strani opozicije. “Od tih favorita jedino je prošao /predsjednik PDP-a Mladen/ Ivanić, a svi drugi, poput /potpredsjednika SDS-a Ognjena/ Tadića, /predsjednika SBB-a Fahrudina/ Radončića i /lidera HDZ-a 1990 Martina/ Raguža su propali”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da se taj međunarodni intervencionizam pokazao veoma neuspješnim i da niko ne može očekivati da će oni biti blagonaklono prihvaćeni od novih struktura vlasti.

Dodik je naglasio da se taj međunarodni intervencionizam pokazao veoma neuspješnim i da niko ne može očekivati da će oni biti blagonaklono prihvaćeni od novih struktura vlasti

Komentarišući izborne rezultate koalicije “Domovina”, Dodik je rekao da je bilo perioda kada je SDA imala i veći broj poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Spremni smo da sarađujemo sa svakim ko poštuje Ustav, zakone i institucije Srpske”, poručio je Dodik.

Komentarišući izborne rezultate u Federaciji BiH, Dodik je rekao da je već ranije bilo poznato da slabi uticaj SDP-a BiH, ali da niko nije očekivao da će to biti politički debakl.

“Ogroman broj glasača SDP-a operdijelio se za Demokratski front”, rekao je Dodik i istakao da treba računati i na značajnu ulogu SBB-a, ali da je nesumljivi pobjednik SDA.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *