Kad izgubiš u gradskom derbiju, Baščaršijom nisi smio prošetati

Published On 30. October 2014. | By admin | Sport
Prijateljstvo, veliko rivalstvo, zadirkivanje, šale, opklade, farbanje radnji, zuba, pasa, vikendica, automobila… plavom ili bordo bojom i opet prijateljstvo i međusobno poštovanje između navijača i igrača oba kluba karakteristike su dvoboja fudbalera Željezničara i Sarajeva.

Euforija u gradu

Od prvog derbija gradskih rivala 1954. pa do danas ispisano je mnogo priča, viđeno mnoštvo spektakularnih partija i nikada niko unaprijed nije mogao reći dobit ćemo. Naprotiv, kad je Sarajevo bilo najjače, Željo bi pobjeđivao u velikom derbiju i obratno.

Upravo je sedamdesetih godina Sarajevo rezultatom 2:1 pobijedilo Želju, a te godine su „Plavi“ osvojili titulu prvaka Jugoslavije. Oba gola za bordo tim dao je Murat Šaran, koji i danas prati igre Sarajeva i rado s tribina gleda duele dva naša najveća kluba. Rado se prisjeća nekih boljih vremena…

– Kada sam ja igrao, drugo je to vrijeme bilo. I navijanje je bilo drugačije. Derbi je bio vrlo bitan, zato što je mjesec prije utakmice već bila euforija u gradu. Sve je bilo u prijateljskom tonu, navijači korektni jedni prema drugima, ali je istovremeno bio veliki naboj – priča Šaran.

Pobjeda nad gradskim rivalom nije značila samo osvajanje bodova. Bila je mnogo više od toga…

– Kada izgubiš, nisi mogao mjesec Baščaršijom prošetati. Ma, to bi bila katastrofa, ali kada pobijediš, to je onda vrh, nema dalje – ističe Šaran.

Nekadašnji igrač koševskog kluba i španskog Levantea slaže se s činjenicom da je u derbiju svaki ishod moguć i da ne pobjeđuje uvijek bolji i kvalitetniji, ali kao navijač vjeruje da će Sarajevo slaviti.

Srušio prvaka

– Ja sam dao dva gola Želji kad je bio najjači i slavili smo protiv ekipe koja je te sezone postala državni prvak. Mi smo bili plasirani pri dnu tabele. Čak nam je i opstanak bio upitan, ali, eto, pobijedili smo u gradskom derbiju. Forma i stanje na tabeli u dvobojima između Želje i Sarajeva nikada nisu značili ništa. Ja se te utakmice rado sjećam.

Sarajevo danas ima najkvalitetniji tim u ligi i trebalo bi da pobijedi. Ima tu nekoliko dobrih pojedinaca, a, prema meni, možda bi čovjek odluke mogao biti Miloš Stojčev – ističe Šaran.

Navijači donosili šarana Milanu Ribaru

Nakon što je Murat Šaran dao dva gola u gradskom derbiju, navijači, sarajevski mangupi, treneru Željezničara Milanu Ribaru su na vrata donosili ribu šaran.

To je samo jedna od anegdota koja je nastala u sarajevskom derbiju, koji je mnogo više od fudbala.

avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *