Apsolutni gubitnici izbora: Za ove kandidate niko nije glasao, čak ni oni sami

Published On 30. October 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Ko je sve odnio pobjedu na Općim izborima održanim u ovom mjescu u našoj zemlji, manje više je poznato. Prevelikih iznenađenja nije bilo. Međutim, ono što je također veoma zanimljivo jeste ko su apsolutni gubitnici ovih izbora.

Naime, na listama koje je objavio CIK BiH ima veliki broj kanidata koji su osvojili minimalan broj glasova, a neki od njih nisu osvojili niti jedan glas. Kako se čini nisu glasali sami za sebe, a dostojnim funkcije nije ih smatrala ni najbliža rodbina.

Podsjećamo, na općtim izborima u BiH učestovalo je čak 7.743 kandidata na 732 kandidatske liste.

Svi oni borili su se za vlast, bilo na državnom, entitetskom ili kantonalnom nivou ali tek mali broj njih uspio je da glasovima svojih sugrađana uđe u institucije vlasti.

Za razliku od onih koji će odlučivati o sudbini građana BiH u naredne četiri godine, nejasna je misija većeg broja kandidata odnosno svrha njihovog učešća na izborima kada  je jasno da ne mogu da dobiju podršku ni svojih najbližih.

Najlošiji rezultati, očekivano, ostvareni su u izborima za Narodnu skupštinu RS i Skupštine Kantona u FBiH, gdje je i bilo najviše kandidata.

Ponukani najrazličitijim motivima, prijavili su se za izbore kao stranački ili nezavisni kandidati, ali na kraju veliki broj njih nije prešao cifru od deset glasova,

Međutim,  najveće gubitnike izbora dobili smo na izborima za skupštine kantona u Federaciji BiH.

Jedan od njih je Mevlida Hodžić. Kako se čini, kandidatkinja Narodnog demokratskog pokreta koja se kandidovala za skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona nije glasala ni sama za sebe jer  nije dobila nijedan glas.

Svoj glas, ali ni glas rodbine, prijatelja, kolega sa posla ili bilo koga drugog nisu dobili ni Miralem Bardak i Nijaz Fočić, kandidati liste Snaga Bosne i Hercegovine!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *