MONSTRUOZNO UBISTVO Publika plakala dok je ljekar govorio o brutalnim povredama malog Smaje iz Hadžića

Published On 6. November 2014. | By admin | Crna hronika, Vijesti
Svjedočenjem vještaka Hamze Žuje i Maje Martinović-Muk jučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, nastavljeno suđenje Salihu Arnautoviću (28) te Eni (25), Muniri (62) i Emiru Lipi (57), koji se terete za smrt dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, koji je imao nepune četiri godine kada je monstruozno ubijen.

Mučen kliještima

U sudnici je jučer posebno potresno bilo slušati svjedočenje vještaka medicinske struke Hamze Žuje, koji je, na poziv tužiteljice Ivane Petković, govorio o povredama koje je uočio kod dječaka prilikom vanjskog pregleda tijela i obdukcije.

Žujo je po čitavom tijelu dječaka, i to po glavi, očnim kapcima, obrazima, rukama, nogama, leđima i stomaku, pronašao više lakših tjelesnih povreda u vidu oguljotina, modrica i krvnih podljeva nanesenih šakama, noktima, tupim predmetima, jakim pritiscima, kaišom sa metalnom tokom i drugim predmetima, a koje su nastale dan, dva ili pet uoči smrti.

To ukazuje na to da je dječak brutalno i sistemski zlostavljan u posljednjih nekoliko dana svog života.

Modrice i oguljotine iz ranijeg perioda, ako ih je bilo, kako je kazao Žujo, ne bi mogao vidjeti, jer one nakon nekoliko dana prolaze.

– Na čmaru sam pronašao povredu koja je morala biti nanesena sipanjem nečega tečnog i vrelog, poput voska ili parafina, na taj dio, i to dan ili dva prije smrti. Dječak je tom prilikom morao trpjeti nesnosne bolove. Također, kod dječaka su povrede na glaviću spolnog organa i mošnica nanesene tupim predmetom, poput kombinirki. Povrede na mošnicama su bile otvorene i takve da su mu testisi bili skoro pa ispali vani. Dječak je i tada trpio nesnosne bolove, jer je to najosjetljiviji dio tijela s obzirom na to da se tu nalaze nervni završeci, to su bolovi najjačeg mogućeg intenziteta – kazao je Žujo te je dodao da bi dječak, i da je preživio, imao posljedice zbog povreda spolnog organa i mošnica.

– Tokom obdukcije pronašao sam slomljen drugi zub u predjelu lijeve strane gornje vilice, a i vilica je bila napukla. Takve povrede mogle su nastati nasilnim guranjem tvrdog predmeta u usta – rekao je Žujo.

Za vrijeme njegovog svjedočenja u sudnici su se mogli čuti uzdasi prisutnih, a nekima su krenule i suze. Publika nije mogla vjerovati koji bi i kakav monstrum nanio takve povrede troipogodišnjem dječaku.

hamza-zujo-sudjenje-arnautovic

Potresno svjedočenje Hamze Žuje

Krvarenje u mozgu

– No, uzrok smrti je povreda glave, koja je izazvala krvarenje u mozgu i natjecanje mozga. Usljed toga su pritisnuti centri za disanje, što je dovelo do gušenja. Te su povrede nanesene tako što je dječakovu glavu neko udarao o tvrdu podlogu. Dječak je i prilikom smrti trpio nesnosne bolove – kazao je Žujo.

On je našao i prijelom ruke, koji je star skoro mjesec.

– Prijelom ruke na tom mjestu nije mogao nastati padom nego udarcem nečim tvrdim. Kosti na tom mjestu nisu bile srasle kako treba – dodao je Žujo.

Maja Martinović-Muk, vještak za DNK analize, vještačila je predmete iz kuće koju je koristila porodica Lipa, a koji su izuzeti tokom uviđaja nakon ubistva dječaka.

– Krv Smaje Ćesira nađena je na dječijim čarapama, dukserici, tepihu, deki, krpi, zavjesi, na dvije majice, od kojih je jedna kratkih, a druga dugih rukava, na dvosjedu, jastučnici, brisu s duplog ležaja, kašici i bermudama – kazala je Martinović-Muk.

Na kaišu je pronađen Smajin, ali i DNK njegove sestre. Na vrhu čakije pronađen je Smajin i DNK Saliha Arnautovića. Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar ove godine.

smajo-cesir

Smajo Ćesir: Zlostavljan i ubijen

Pojačavali muziku dok su ga tukli

Dječak Smajo Ćesir ubijen je 25. februara ove godine. Očuh i majka pojačali su tog dana muziku na tranzistoru u sobi, a potom su šakama i remenom sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Dječak je i prije toga zlostavljan.

Majka Ena i očuh Salih, prema optužnici, terete se za ubistvo dječaka, a nana i djed za krivično djelo nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda. Očuh se tereti i za krivično djelo zapostavljanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetnika, a majka Ena i za nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *