Želim pomoći BiH koliko god mogu

Published On 16. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti
Imenovanje za ministricu u vladi Švedske za Aidu Hadžialić više je od priznanja. Ova agilna djevojka, rođena 1987. godine u Foči, s pet godina morala je pobjeći iz vlastitog doma i smiraj naći stotinama kilometara daleko. Njena je porodica, kao i hiljade drugih, prognana iz tog grada pod naletom četničkih hordi.

Ponuđena perspektiva

U Švedskoj im je ponuđen krov nad glavom, mir, sigurnost i prosperitet. Aida je postala simpatizer švedskih socijaldemokrata i od 2003. godine aktivno se angažira u toj stranci. Do prije skoro dva mjeseca bila je zamjenica gradonačelnika grada Hamstada, a onda je dobila poziv aktuelnog premijera Stefana Lofvena da uđe u njegovu vladu.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ ona ne krije da je jedan od ključnih motiva za politički angažman bilo iskustvo progonstva iz vlastitog doma.

– Znamo šta znači kada politika ne funkcionira. Buknuo je rat, ljudi su se rasuli po cijelom svijetu, mi smo došli u Švedsku… tako se pokazalo kako izgleda kada nešto ne funkcionira. U Švedskoj su nam pružili nove prilike, ja sam se mogla školovati, roditelji su dobili posao, imali smo krov nad glavom i dobili smo nove perspektive. To je bila dobra politika na djelu – kaže Aida.

Sada želi upotrijebiti iskustvo, znanje i elan da priliku koju su dobili ona i njena porodica imaju i svi drugi. Ona je u vladi Švedske zadužena za obrazovanje osoba na prijelazu iz srednje škole na fakultet, ali i odraslih, te za politiku prema mladima. Punopravno učestvuje u radu vlade.

– Želim da svako ima šansu. Kada se investira u svakog člana društva, razvijaju se i osoba i društvo. Tako se grade jake nacije – kaže Aida.

Želju da se vrati u BiH u ovom momentu – nema. Kaže da je odrasla i živi u Švedskoj i smatra se dijelom društva te države. No, BiH je u njenom srcu i s pozicije koju ima želi pomoći BiH koliko god može. Kaže da planira ponovo posjetiti BiH, gdje je bila ljetos. I nije toliko bitno hoće li doći u službenu posjetu ili na skijanje, naprimjer.

Inckov poziv

Na pitanje da li je nakon imenovanja zvao neko iz BiH, Aida odgovara da je dobila samo poziv Valentina Incka (Inzko).

– On mi je čestitao na imenovanju i izrazio želju da sarađujemo. Ne znam da li je bilo još poziva. Do mene nisu stigli. Možda jesu do mojih saradnika. Ali jeste bilo puno poziva bh. zajednice u Švedskoj. Svi su ponosni na mene i čestitaju mi – kaže Aida.

Upitana je li bilo tipično bosanskih zahtjeva za „štele“ i „intervencije“, ona je odlučno odbila čak i takvu mogućnost.

– Toga nema – istakla je uz smijeh.

Naglasila je i da kroz svaku poziciju koju obavlja nastoji najbolje što može uraditi svoj posao te i na taj način biti svojevrsni ambasador BiH.

Na pitanje je li imenovanje na ministarsku poziciju ostvarenje sna ili početak ostvarenja (premijerske) ambicije, Aida je odgovorila da se svakako radi o ispunjenju velike ambicije.

– Sada se fokusiram da uradim najbolje što mogu na ovoj poziciji. Premijerskih ambicija, za sada, nemam – rekla je.

Pratim situaciju

– Moji su korijeni u BiH i ja dolazim dolje. Želim pomoći jer znam kakva je situacija. Dolazim i dolazit ću u BiH, sa zadovoljstvom šetam ulicama Sarajeva, pratim zbivanja i nadam se boljem. Uradit ću sve što mogu da pomognem da se situacija poboljša – kaže Aida.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *