Šejla Merdanović, bosanskohercegovačka Marlies Schild!

Published On 9. January 2013. | By admin | Sport

U vrijeme kada je u porastu maloljetnička delikvencija, kada djeci u Bosni i Hercegovini ništa više nije interesantno i kada sve više njih vrijeme provode kraj računara, žive u virtualnom svijetu i truju svoje male mozgove raznim glupostima, a svoj organizam raznim porocima, pronašli smo rijedak primjer djevojke koja svojim trudom i svakodnevnim zalaganjem postiže odlične rezultate i predstavlja našu državu u najboljem mogućem obliku, a malo ko od nas obraća pažnju na nju i njene svjetske uspjehe.

Šejla Merdanović je rođena 11.08.1997. godine u Sarajevu, a trenutno je učenica prvog razreda Srednje mješovite škole Hadžići. Skijanjem se počela baviti od treće godine, a do sada je ostvarila mnogo sjajnih rezultata. Neki se mogu čak porediti s rezultatima njenih muških kolega.

Prve korake je naučila uz oca Selvera koji je bio član B reprezentacije bivše Jugoslavije u ski skokovima, tako da joj je sva ljubav prema skijanju prešla od njega. Od šeste godine se počela takmičiti. Prvu godinu se takmičila van konkurencije, jer nije imala dovoljno godina, ali već tada je pravila zapažene rezultate!

“Kada sam prešla u SK Sarajevo trenirala sam sa trenerom Nedžadom Mirojevićem s kojim i dan danas treniram. On je najvećim djelom, pored mojih roditelja, zaslužan za moje rezultate!”, rekla nam je Šejla.

Šejla je članica A dječije reprezentacije Bosne i Hercegovine, a neki je već sada smatraju bosanskom Marlies Schild, zbog njene izvrsne tehnike koju primjenjuje prilikom skijanja. Neki od njenih najzapaženijih rezultata su: drugo mjesto na nezvaničnom dječijem svjetskom prvenstvu u Italiji, treće mjesto u Francuskoj, treće mjesto u Italiji, dva prva mjesta u Hrvatskoj, treće i četvrto mjesto u Sloveniji…

Što se tiče rezultata u Bosni i Hercegovini, Šejla Merdanović je već 7 godina zaredom državni prvak i trenutno se sprema za normu koja joj je potrebna za Zimske olimpijske igre 2014. godine u Sočiju, Rusija! Šejla je još jedan u nizu dokaza da naša država ne prepoznaje mlade osobe u koje se mora ulagati. Oni koji su to prepoznali su Norveška ambasada u Bosni i Hercegovini, koja je izdvojila 30.000KM za Šejlinu pripremu i trening u jednom od najpriznatijih ski kampova u Evropi, koji se upravo nalazi u Norveškoj. Šejla, sretno!

glasnaroda.ba