Bosanci i Hercegovci na nju su ponosni: Una – jedna i jedina! (FOTO)

Published On 24. November 2014. | By admin | Multimedija Sve, Promocije, Putovanja
Nacionalni park Una prostire se na skoro 20.000 hektara. U ovom nacionalnom parku posjetioci mogu da vide prelijepe slapove i krajolike, upoznaju se sa florom i faunom ovog kraja, ali i da se bave ribolovom.

Nacionalni park Una je pod administrativom upravom opštine Bihać. Centralni dio parka čini tok rijeke Une, sa njenim pritokama Uncem i Krkom. Iz pravca glavnog grada Unsko-Sanskog kantona, Gorjevac je prvi ulaz u NP i označava početak posjetilačke zone Štrbački Buk-Lohovo. Od ovog mjesta do poznatog buka vodi makadamski put dužine 12 kilometara.

0,,18078694_303,00

Informacije

Glavni cilj projekta NP Una je čuvanje prirodnih bogatstava ove prirodne cjeline, ali i promoviranje kulturno-historijskih i turističkih potencijala ovog kraja. Opširne informacije o svemu mogu se dobiti već na samom ulazu u park; kako u Gorjevcu, tako i u Martin Brodu, Kulen Vakufu ili u Ćukovima. Ulaznice i dnevne karte koštaju od dvije do deset konvertibilnih maraka.

0,,18078964_303,00

Iskrena dobrodošlica

“Pa, dobro nam došli”, kaže nadzornik Denis Kolčaković dok ispisuje ulaznicu. Priča kako su rendžeri upravo protekle noći imali uspješnu akciju u borbi protiv krivolovaca na rijeci Uni. Osim što čuvaju riblji fond, nadzornici se trude spriječiti nedozvoljenu sječu šume, te održavaju infrastrukturu u parku. Turizam je takođe u zamahu, najviše posjetilaca ove godine stiglo je iz arapskih zemalja.

0,,18078968_303,00

 

Istinski offroad

Ove turističke grupe rendžeri do Štrbačkog buka i Martin Broda prevoze manjim i za makadamske puteve posebno opremljenim autobusima. U tim prilikama sa njima su i vodiči NP-a, koji turistima na više jezika daju detaljne informacije o raznolikoj flori i fauni. Posjetiocima koji se do Štrbačkog buka upute vlastitim vozilom, prepuručuje se ulaz Ćukovi, jer je put do odredišta kraći i bolji.

0,,18078969_303,00

Medo, vuk i ris

Transfer kroz netaknutu prirodu u svakom slučaju je doživljaj. Medu možda nećete sresti, ali ćete saznati sve o staništu i ponašanju šest do sedam jedinki ove vrste, koliko ih obitava na području Nacionalnog parka. Smeđi medvjed nalazi se na listi strogo zaštićenih vrsta, baš kao i vuk i ris ali i mnogi drugi sisari, ptice, ribe i gmazovi.

0,,18078997_303,00

Po ugledu na Plitvička jezera

Štrbački buk je, pored Kulen Vakufa, jedna od dvije potpuno uređene posjetilačke zone. Staze uz Unu urađene su po uzoru na Nacionalni park Plitvička jezera, sa kojim se i inače usko sarađuje. Sve staze su uredno ograđene i označene i vode do vidikovaca sa kojih se pruža pogled na prekrasnu Unu.

0,,18079018_303,00

Štrbački buk

Sa jednog od takvih vidikovaca, Štrbački buk imate kao na dlanu. Posebna atrakcija su rafteri koji se ovuda spuštaju gumenim čamcima. U ovoj zoni istaknuta je i bijela zastavica koju je parku dodijelilo udruženje Guawaa (Global Underwater Awareness Association), koje širom svijeta radi na podizanju ekološke svijesti. Zastavica simbolizira čistoću i kvalitet vode rijeke Une.

0,,18079026_303,00

Fotografski užitak

Štrbački buk poseban je izazov za fotografe. “Tamo sa druge strane, sa onog uzvišenja – od tamo je Štrbački buk najljepši. Morate samo sačekati dobro svjetlo”, kaže oduševljeno fotograf Nedžib Vučelj. Njegova specijalnost su fotografije prirode, a njegov objektiv ovjekovječio je već brojne poznate rijeke i kanjone širom svijeta. Za njega ipak nema dvojbe: Una je najljepša rijeka na svijetu!

0,,18079044_303,00

Rafting

Rafteri koji se nekoliko kilometara niže spuštaju niz Štrbački buk, etapu često započinju ovdje u mirnijem dijelu rijeke Une. Svoja podvodna istraživanja ovdje često započnu i ronioci, a teren je drag i kajakašima. Sve ove aktivnosti mogu se dogovoriti unaprijed putem interneta, ali i direktno na licu mjesta.

0,,18079060_303,00

Održivi turizam

Na putu prema Martin Brodu izgrađene su i brojna odmorišta. Do ovog se mora sići pješice, što je garancija za pauzu daleko od automobilske buke i ostalih uzročnika stresa današnjice. Nacionalni Park Una nedavno je dobio i Evropski certifikat za održivi razvoj, što je izuzetna podrška turizmu i održavanju parka uopšte, te što će ovakve zone uskoro učiniti još atraktivnijim.

0,,18079061_303,00

Planinarenje

Nacionalni park Una raspolaže i sa desetak uređenih i detaljno označenih planinarskih staza. Jedna od njih je i put ljekobilja. Lakše je kategorije i nudi uvid u bogatu floru regije. Na ovaj put se preporučuje ponijeti koja papirna kesica; bilje za čaj u njima naime najduže zadrži izvornu aromu i ukus.

0,,18079063_303,00

Podrška rendžera

I ovakve planinarske izlete potrebno je naravno detaljno planirati. To je poželjno uraditi unaprijed uz pomoć interneta, ali su planinarima u samom parku na usluzi i rendžeri koji odlično poznaju teren. Nadzornik Hilmo Kozlica upravo objašnjava prvu etapu rekreacijske staze “Klišević”.

0,,18079065_303,00

Vidikovci

Nakon uspona, planinari često bivaju nagrađeni veličanstvenim prizorima. U podnožju se na ovoj slici nazire kanjon rijeke Unac, koja se podno Martin Broda ulijeva u Unu, a u daljini se vidi kanjon rijeke Une, koja sa one strane granice, u Hrvatskoj, izvire ispod planine Čemernice.

0,,18079068_303,00

Domaća radinost

Planinarenje, rafting, ronjenje i ribolov – sve su to u već provjereni izvori zarade za Nacionalni park Una. No i lokalno stanovništvo profitira od ovog projekta. Mnogi stanovnici ude smještaj, te prodaju domaći med, rakiju ili sir. Oni će vam pokazati i puteve do skrovitih i netaknutih izletišta uz Unu.

0,,18079071_303,00

Raj za ribolovce

Kulen Vakuf je na mapi Nacionalnog parka označen kao zaseban ribolovni revir. U cijelom parku postoje tri, a u dva od njih riba se lovi isključivo po principu “ulovi i pusti”. I na taj način želi se zaštititi jedinstveni riblji fond rijeke Une.

0,,18079082_303,00

Jedna i jedina

I u ovom dijelu Una je sebi prosjekla put kroz kamenje i stvorila jedinstvene i fascinantne litice. Bezbroj ovakvih mjesta krasi Nacionalni park koji je ime i dobio po “jednoj i jedinoj”!

0,,18079092_303,00

Mušicarenje

Od zaštite ribljeg fonda najviše profitiraju sportski ribolovci koji u Kulen Vakufu i Martin Brodu uživaju u lovu na lipljane i autohtonu potočnu pastrmku. To su takođe zaštićene vrste. Dnevna ribolovna dozvola košta 20 Eura, a godišnje ove revire posjeti na nekoliko stotina ribolovaca iz cijelog svijeta, koji ovdje nerijetko ostanu i po sedam dana.

0,,18079093_303,00

Manastir Rmanj

Martin Brod je takođe poznati ribolovni revir, ali je od njega ipak mnogo poznatiji manastir Rmanj. Važno je duhovno središte trograničja Bosne, Like i Dalmacije, a uz njega je 2006. godine sagrađen i manastirki konak. Kao i brojne starije kuće u Martin Brodu, i on je izgrađen od rupičaste Unske sedre.

0,,18079096_303,00

Unac

Kroz Martin Brod protiče rijeke Unac, koja je u gornjem toku velikim dijelom ponornica. Ronioci su u tim dijelovima ronili i do dubine od 350 metara. Unac je izuzetno hladan i čist i važno obogaćenje za rijeku Unu, u koju se ulijeva nekoliko kilometera ispod ovih sedrenih slapova.

0,,18079111_303,00

Rendžeri

Na sva ova bogatstva 24 sata dnevno paze rendžeri. Sve o mnogobrojnim spiljama u Martin Brodu, ali i o svim drugim znamenitostima NP-a, objasniće vam tako i Dinko Bojčić, Ramo Čelebić i Hilmo Kozlica (s lijeva na desno). “Naš najvažniji zadatak je čuvanje prirodnih bogatstava, a sa upostavom Nacionalnog parka itekako je porasla i ekološka svijest građana”, objašnjava nadzornik Hilmo Kozlica.

dw.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *