Ko i kako reketari ugostitelje u Sarajevu

Published On 6. December 2014. | By admin | Crna hronika, Vijesti
Sarajevo je grad opasnog življenja. Pucnjave, prometne nesreće, tuče, provale, krađe. I požari. U prvih šest mjeseci bilo ih je 59. Jedna je osoba poginula. Podmetnutih požara je bilo 18. Jedna od namjernih paljevina obasjala je centar Sarajeva u prvoj noći decembra. Molotovljevim koktelom zapaljena je jedna sarajevska pivnica. Nakon uviđaja je utvrđeno – šteta je oko 100.000 maraka. Na snimku sa sigurnosnih kamera se vidi da su dvije osobe došle i zapalile objekt. Sve je prijavljeno policiji i jako brzo se moglo utvrditi ko je to učinio, kaže vlasnik “Pivnice” Vlado Cabrera, a prenosi Federalna.ba.

Indicije o počinitelju požara postoje. Barem ih ima vlasnik “Pivnice”. Pet dana nakon paljevine policija je dostavila izvještaj Tužiteljstvu Kantona Sarajevo. Vlasnik “Pivnice” odmah im je kazao na koga sumnja – na Almera Inajetovića, s kojim, kaže, ima problema već cijelu godinu – maltretirao je i terorizirao radnike u “Pivnici”.

Priča počinje 2006. godine kada u “Pivnicu” prvi put ulazi Almer Inajetović. Jedna od zvijezda ovdašnjih strana crne hronike. Na Inajetovića je pucano, a i on se vatrenim oružjem obračunavao s protivnicima. I reketirao sarajevske ugostitelje. U Tužilaštvu KS-a potvrdili su nam da se protiv njega vodilo više predmeta koji su “većim dijelom okončani”, prenosi Federalna.ba.

Predmeti su okončavani, ali Inajetović svoj biznis nikad nije okončao. Ovo je izvod iz njegove kaznene evidencije:

1.)  19. 12. 2003. godine – pripremanje krivičnog djela. Kazna zatvora 6 mjeseci, uvjetno 2 godine – uvjetna osuda brisana.
2.)  25. 6. 2008. godine – izazivanje opće opasnosti na mjestu gdje se nalazio veći broj ljudi i teška krađa. Kazna zatvora 2 godine, uvjetno tri godine – uvjetna osuda brisana.
3.)  10. 5. 2011. godine – oštećenje tuđe stvari. Novčana kazna 300 KM.
4.)  18. 11. 2013. godine – izazivanje opće opasnosti na mjestu gdje se nalazio veći broj ljudi. Nagodba: kazna zatvora jedna godina, uvjetno dvije godine.
5.)  9. 1. 2014. godine – ugrožavanje sigurnosti kroz prijetnje. Kazna zatvora tri mjeseca, uvjetno dvije godine.

Unatoč brojnim osudama, Inajetović je slobodan čovjek. Svoj kriminalni put započeo je kao pripadnik grupe Amira Pašića zvanog Faćo. Za ovu grupu je reketirao, bacao bombe, palio automobile. Njegovi saučesnici tada su bili: Dino Ćehajić, Kenan Čavak, Aldin Hajdarević zvani Hodža, Armin Balaš, Mirza Hatić, Nihad Bostandžija, Dženan Bašić, Erdžan Zekić.

pivnica-pozar-1-ff

Arhiva (Foto: F.F.)

Kako prenosi Federalna.ba, za svoje aktivnosti po obavljenom poslu naplaćivao je oko 1.000 maraka, a sa Amirom Pašićem Faćom Inajetović je reketirao lica koja su se nalazila na videosnimcima načinjenim tokom poduzimanja posebnih istražnih radnji od strane pripadnika Federalne uprave policije.

Osim sa Pašićem, Inajetović je tokom 2009. i 2010. godine često sarađivao i s kriminalnom grupom Zijada Turkovića.

Policijske agencije dovode ga u vezu i s međunarodnim trgovcima narkoticima koje je predvodio Asmer Hajradinović. Inajetović je drogu preuzimao na području sarajevskog Starog Grada. Ono po čemu je najpoznatiji je reketiranje ugostitelja. Samo od vlasnika sarajevske “Pivnice” na razne načine iznudio je oko 200.000 maraka. Kada je nedavno izašao iz zatvora, ponovo je posjetio “Pivnicu”.

– Upadao je ujutro, kad je kafana zatvorena, kao da se pozdravi s radnicima. A prije toga je reketirao tu kafanu. Onda, zovu, pitaju ima li gužve, kad im se kaže nema, oni poruče: ‘Imat ćete gužvu’. Čujem po gradu kako se priča kako će mi zapalit radnju, neće mi dati da mirno živim – kaže Cabrera.

Reketiranje odavno nije neobična stvar u Sarajevu. Gazde plaćaju i šute. Vlado Cabrera je jedan od rijetkih koji je sam odlučio progovoriti.

– Plaćao sam dok sam mogao jer vidim da ovdje ne može drugačije. Na kraju kad je to došlo do neke nevjerovatne sume od nekih 6-7 hiljada mjesečno, bio sam primoran da zatvorim ugostiteljski objekat i svima dam otkaz, a imam 14 prijavljeni radnika čije porodice žive od toga – ističe Cabrera.

Početkom ove godine Inajetović je uhapšen zbog reketiranja. Cabrera je u dogovoru s policijom Inajetoviću kući odnio kovertu u kojoj su bile označene novčanice – 1.250 maraka. Policija hapsi Inajetovića. Priznaje krivicu i nagađa se s Tužilaštvom. Nije mu dokazano da je od Cabrere na ovaj način uzeo 42.000 maraka i automobil. Novac i automobil su mu vraćeni. Osuđen je na pet mjeseci zbog posjedovanja oružja, te na još četiri mjeseca za iznudu. Na slobodu izlazi u oktobru ove godine, nakon odležanih osam mjeseci.

pivnica-pozar-2-ff

Arhiva (Foto: F.F.)

– Tužiteljica KS-a Biljana Golijanin pustila ga je na slobodu s nekom nagodbom. Ne razumijem zašto, sve je bilo dokazano, i on je priznao. Niko me nije obavijestio kad je izašao iz zatvora. Dato mu je kao olakšavajuća okolnost što ima djecu i ne radi – kaže Cabrera.

Dva dana prije no što će mu biti zapaljena “Pivnica”, Cabreri je najavljeno što će mu se odgoditi. Ispred kuće mu je zapaljen automobil. Službeno vozilo festivala čiji je Cabrera također osnivač. Automobil je gotovo u cjelosti uništen. Cabrera tvrdi, to je samo početak onoga što će se dešavati svima koji se u Sarajevu usude ne plaćati reket.

– Mene je samo strah da ne padne mrtva glava. Svaki vikend se dešava po jedna stvar, prvo upada u kafanu, kasnije prijeti konobarima, onda pali auto, pa kafanu, meni je samo u pitanju šta će biti ovaj vikend. Znam ljude koji su dolazili ovdje s njim i mislim da postoje ustanove u ovoj državi koje trebaju to da utvrde – kaže Cabrera.

Kako Federalna.ba navodi, ustanove su utvrdile da je u ovoj godini evidentiran jedan slučaj iznude. Godinu dana ranije bilo ih je 16, a prije dvije godine 26. Tužiteljstva se rijetko bave ovim slučajevima, uglavnom zbog straha onih koje reketiraju. Kada se i pozabave, odluke su im u najmanju ruku čudne.

U sarajevskom Tužilaštvu je moguće odlučiti da se osobi koju puste na slobodu jer je po njima nezaposlen, vrati skupocjeni mercedes i velika sumu novca, a da ga se ne pita za porijeklo te imovine.

Podsjetimo, jedan od najpoznatijih slučajeva reketarenja je presuda grupi Muhameda Alija Gašija iz juna 2009 godine. Gaši je, između ostalog, i zbog reketarenja osuđen na 17 godina. Nasljednika mu, čini se, ne nedostaje.

avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *