Saobraća se po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu

Published On 15. January 2013. | By admin | Globus

U većem dijelu zemlje jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. U zapadnoj Bosni pada snijeg, saobraćanje je otežano i usporeno, jer snijega na kolovozu ima do 5 cm. Snijeg jutros pada na prevojima Koprivnica (Bugojno-Kupres), Borova glava (Šuica-Livno) i Glamoč-Mlinište, ali se za sada ne zadržava na kolovozu. Magla smanjuje vidljivost na putevima na području Mrkonjić Grada, Skender Vakufa i Foče.

Skrećemo pažnju na dionice kroz usjeke gdje je povećana opasnost od odrona kamenja na kolovoz.  Zbog većeg odrona, obustavljen je saobraćaj na dionici regionalnog puta R-413a Ovčarevo-Galica.

Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić.  Na  ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.    

Danas je Dan vozača i automehaničara – ČESTITAMO!

„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Nikada nemojte voziti dijete u vozilu a da ga niste smjestili u odgovarajuću sigurnosnu autosjedalicu i ispravno vezali sigurnosnim pojasom. ZAŠTITITE VAŠE DIJETE – UVIJEK KORISTITE AUTOSJEDALICU !

RADOVI:
MAGISTRALNI PUTEVI:  
M-4
Drežnik-Šićki Brod-zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme obustave putnička i teretna vozila koja dolaze iz pravca Tuzle, na semaforima u naselju “Irac” se usmjeravaju na magistralni put M-4. Vozila koja dolaze iz pravca Šićke petlje, na raskrsnici kod “Siporex”-a se usmjeravaju na M-4.
M-17
Doboj-Modriča (dionica Šešlije-Johovac ), zbog izlaska vozila i mašina angažovanih na izgradnji  autoputa Banja Luka-Doboj dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja, radnim danom  i subotom od 07do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
Gacko-Foča- na prevoju  Čemerno  mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi  i vozila izvođača radova.
Trebinje-GP Ivanica, u toku je izgradnja obilaznice oko grada Trebinja, moguće su povremene kraće obustave saobraćaja.   

KANTON SARAJEVO
-Zbog radova na sanaciji kolovoza od 08 do 16 sati usporeno je saobraćanje u ulicama Kakanjska i Stari Kovači.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u prometu u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.