Košarkaši Bošnjaka po drugi put savladali Turbinu: Hadžićani u Premjer ligi

Published On 8. April 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Sport, Vijesti

 

 U analima hadžićkom sporta posebno mjesto zauzimat  će   8.april 2015.godine. Košarkaši Bošnjaka u finalnoj utakmici po drugi put savladali su Turbinu iz Jablanice i plasirali se u Premjer  ligu BiH.

Dan za pamćenje

Bio je to dan koji će se dugo pamtiti.Hadžićki sport  još jednom dokazao je koliko  ima talenata, stručnjaka, trenera, zaljubljenika u  tu „čarobnu lopu“, ljudi  koji amaterski rade za dobrobit društva.

Poput nogometaša Radnika, koji  se su davne 1972 godine, također  daleko vinuli, i  pronijeli ime svog mjesta. Taj isti  klub, odmah nakon rata, na zgarištu Gradskog stadionu igrati će tada u najvećem rangu: Sa Sarajevom, Željom, Veležom, Čelikom  i drugim velikim klubovima. Na stadionu Radnika  tada je znalo biti i više od pet hiljada gledalaca. Sjećate  se Sportskog pregleda   na F TV i TV BiH i izvještaja iz Hadžića, sa utakmica Radnika.

Ambasadori Općine

Moramo spomenuti i  rukometašice  Željezničara, koje su čak 11 puta izlazile na Evropsku scenu, koje je u Mađarkoj primila tadašnja ambasadorica  Bisera Turković. Hadžićki sportisti pronijeli su ime svog mjesto, više nego  što  to neko  misli, bili najveći ambasadori svoje Općine.

Sjećate se susreta sa Skopjem, u prepunoj Sportskoj dvorani, koja je još uvijek liječila rane od granata i metaka iz rata. Sjećate se kako  su ,samo   nekoliko dana pred  utakmicu,  donosili i postavljali reflektori, kako bi bar koliko-toliko imali kvalitetno osvjetljenje, jer tu utakmica direktno je prenosila televizije BiH, a preuzimala TV Skopje…Sjećate se navijanja, slavlja, jer Hadžićke rukometašice prošle su u drugo kolo evropskog kupa. Na međunarodnoj sceni   bio je ovo  najveći uspjeh jednog kluba s ove Općine.

Utakmica za historiju

Njihovim stazama idu i košarkaši Bošnjaka, klub blistavog uspjeha. Tokom rata naši košarkaši utakmice su  igrali  u Jablanici. Oni koji prate sport u Hadžićima sigurno je sjećaju  s koliko volje se radilo, trenirali, gotovo  s linije odlazilo na utakmicu.

Sudbina je htjela da klub iz ove općine igra finalnu utakmicu s našim Bošnjakom  za ulazak u Premjer košarkašku ligu.

Košarkaši Bošnjaka nakon prve dobijene utakmice slav ili su  u svojoj dvorani – 87:73 ( 15:23, 22:13, 24:23, 21:14).

Bilo je  oko 1.000 gledalaca. Zadugo tribine nisu bile toliko ispunjene.Oko  stotinjak navijača  bilo je iz Jablanice. Navijalo se, dobrilo… Bili su igrač više za svoju ekipu.

Nakon početne nervoze u prvoj  četvrtini košarkaši Bošnjaka, nošeni  navijačima, preuzimaju igru. Trener Rešidović  nam govori da je važnost utakmice učinila svoje i da će trebati vremena da se „ opuste“ Tako je i bilo. Predvođeni Demićem,  Dovadžijom i Rešidovićem, koji su bili nepremostiva prepreka za goste, Bošnjak igra sve bolje, mrežica se trese sa svim pozicija i na kraju slavlje. Za historiju…

Pehar i medalje su za hadžićke košarkaše. Pored igrača čestitke treneru Amiru Rešidovići i drugim u stručnom štabu, agilnoj upravi i svima koji su na bilo koji način doprnijeli uspjehu ovog kluba.  Svaka čast!

 Još jednom srećeno u novo prvenstvo, u najvećem rangu BiH košarke . Hvala za veliko slavlje, za radost…

 

Remzija Balić

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *