Proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom

Published On 27. April 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Emira Tanović-Mikulec proglasila je danas epidemiju zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo.

 

Epidemija je proglašena u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (“Službene novine FBiH”, broj 29/05), nakon što je u resorno ministarstvo stigla prethodna saglasnost federalnog Ministarstva zdravstva te pribavljeno stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo KS.

“Proglašenje epidemije stupa na snagu danom donošenja, dok će ministrica zdravstva Kantona Sarajevo prestanak epidemije proglasiti u skladu sa članom 7. navedenog Zakona kao i na osnovu epidemiološke situacije”, saopćila je Služba za odnose s javnostima Kantona Sarajevo.

Ovoj odluci je prethodilo dostavljanje prijedloga za proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od Zavoda za javno zdravstvo KS Ministarstvu zdravstva KS, koji je obrazložen činjenicama da je zaključno sa današnjim danom na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega ih je 51 hospitalizirano.

Kod većine djece koja su hospitalizirana na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je prisustvo salmonele. Djeca u vrtićima Mašnica, Lastavica, Leptirić i Skenderija  koji su u okviru Javne ustanove Djeca Sarajeva, u prošlu srijedu su jeli makarone s pavlakom.

Istog dana u večernjim satima pacijenti su se počeli javljati na Infektivnu kliniku, a žalili su se na povišenu temperaturu, dijareju i povraćanje. U istragu o ovom slučaju uključilo se i Tužilaštvo KS, javila je Anadolija.

Oslobođenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *