Okončan dokazni postupak za ubistvo Smaje Ćesira: Svi optuženi osim majke su bili uračunljivi

Published On 19. May 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Crna hronika, Vijesti

 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu svjedočenjem Abdulaha Kučukalića, vještaka neuropsihijatrijske struke, danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, okončan dokazni postupak protiv Saliha Arnautovića, te Ene, Munire i Emira Lipe, optuženih za ubistvo troipogodišnjeg Smaje Ćesira, koje se u Hadžićima dogodilo 25. februara prošle godine.

Nalazom do kojega je tim ljekara došao vještačenjem optuženih zaključeno je da su svi optuženi u momentu počinjenja krivičnog djela bili uračunljivi izuzev Ene Lipe koja je bila smanjeno uračunljiva, ali ne bitno.

Nizak prag tolerancije

Kada je u pitanju Salih Arnautović, očuh malenog Smaje, koji je tokom suđenja krivicu za smrt dječaka nastojao prebaciti na svoju nevjenčanu suprugu Enu, Kučukalić je kazao da on stabilna osoba, iako ima disocijalni poremećaj strukture ličnosti.

Vještak je dodao da Arnautović ne boluje od bilo kakve bolesti psihotičnog karaktera, da je prosječnih intelektualnih sposobnosti i logički obrađuje situacije.

– Kod njega smo konstatirali nizak prag tolerancije na frustracije i sklon je korištenju psihoaktivnih supstanci. Kod njega izostaje osjećaj krivice i kajanja. Nema osjećaja empatije ni saosjećanja – pojasnio je Kučukalić Sudskom vijeću, te dodao da je sposoban upravljati svojim postupcima i da je veoma svjestan istih kao i da je bio uračunljiv u momentu počinjenja krivičnih djela.

Za Enu Lipu, Kučukalić je kazao kako je kod nje evidentan spor govor prilikom odgovaranja na pitanja jer ona ima oblik lake mentalne retardacije, odnosno oslabljeno shvatanje stvari, konkretnog načina ponašanja, ne razlikuje bitno od nebitnog, ima nisko samopoštovanje i znatnu sugestivnost. Završne riječi Na upit Omara Mehmedbašića, advokata Ene Lipe, da li je neka dominantnija ličnost mogla uticati na Enu dovoljno da kod nje prouzrokuje neka neprihvatljiva ponašanja, Kučukalić je odgovorio potvrdno ali je dodao da su boravak u pritvoru i pokretanje sudskog postupka također mogli prouzrokovati i dodatno destabilizirati psihičko stanje.

Za Muniru Lipu, Kučukalić je istakao kako su tokom ispitivanja ustanovili da je boravila u logoru u Višegradu u proteklom ratu te da je prošla sve vrste torture, te da je neposredno nakon tog događaja imala je PTSP koji je vremenom nestao. No, ni kod nje nisu zabilježene neke duševne bolesti psihotičnog karaktera.

Naredno ročište zakazano je za 18. juni kada će biti iznesene završne riječi, a nakon čega bi optuženima trebala biti izrečene prvostepene presude.

Navodi iz optužnice

Prema optužnici, 25. februara 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka pojačali su muziku na radiju u sobi, a zatim su šakama te kaišom sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo o podlogu – zid ili pod.

Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove te je izgubio svijest. Majka je donijela vodu, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi mu lijevali vodu i osvijestili ga. Udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali, izazvali su krvarenje u mozgu, a potom i oticanje, koje je pritisnulo važne centre u mozgu te se dječak ugušio.

 

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *