Druga noć Sarajevo Punk Festa – Noć sarajevskog punka

Published On 9. October 2012. | By admin | Magazin, Multimedija Sve

Druga noć Sarajevo Punk Festa nosila je naziv Noć sarajevskog punka. No da budemo iskreni, nije tu bilo samo punka, već i hardcore i metala, pa čak i noisea,Read More namjernog ili nenamjernog, znat će najbolje autori pjesama i članovi bendova koji su se jučer predstavili sarajevskoj publici.

Tri sarajevska benda jučer su imala premijerne nastupe. Koncert je počeo sa određenim zakašnjenjem, što vjerujem nikome nije predstavilo nikakav problem; svi su imali vremena da popiju još jedno pivo.

Prvi na binu i pred najveću publiku izlazi novi sarajevski bend Bumfight za koji se pisalo da svira miks hardcorea i powerviolencea.

Drugi na binu izlaze omladinci Trooper 83.

Divadlo N.N.O. bio je možda najisčekivaniji bend večeri od ova tri koja su se premijerno predstavila publici.
Bend čini ekipa sa Muzičke akademije, profesori i studenti koji su klasične instrumente zamijenili električnim i počeli tamburati pank u stilu stare škole, kako oni sami kažu. Sex Pistols, Iggy Pop, Ramonesi… uglavnom, razumijete.

Večer su zatvorili neslužbeni headlineri Noći bosanskog punka na Sarajevo Punk Festu, hadžićko-sarajevski Dozër. Uz standardnu paletu hitova iz vlastite produkcije, obradovali su mali broj ljudi (nepravedno mali broj!) sa obradama sarajevske Kontre, Black Flaga i Majki. Nema se tu šta previše dodavati, vrhunski uvježban bend koji je postavio standard svirke i u metalu i punku.

Zvuk u Undergroundu je bio očajan i to je uveliko pokvarilo cijeli doživljaj. Tehnički problemi na bini bili su podignuti na kvadrat zbog betonske, kvadratne konstrukcije Undergrounda koja očigledno podnosi samo nedistorzirane, mekane bendove. Mislim da bi se za uspješnu realizaciju ovog vida koncerata trebalo malo više poraditi na samom uređenju interijera. Iskreno se nadam da će se situacija popraviti na trećoj noći Sarajevo Punk Festa.

Noć posvećenu isključivo bosanskih bendovima na Sarajevo Punk Festu smatram uspješnom. Nekima se možda ne sviđa činjenica da nisu dobili najusviranije i tehnički najpripremljenije bendove bh punk scene, ali šta ćete, čelik se kali. Neke nove klince trebamo podržati na svaki mogući način, savjetima, ali i kritikom. Žito će se od kukolja odvojiti veoma brzo, znate kako to već ide, ne trebamo pametovati previše.

Arnel Šarić Sharan – www.isk.int.ba