Kiseli kupus štiti od raka i jača imunitet

Published On 14. December 2014. | By admin | Magazin

Zbog svog ljekovitog sastava, kiseli kupus zaslužuje počasno mjesto na našoj trpezi. Ovo su samo neka ljekovita svojstva omiljene zimnice.

Prirodni probiotik

Proces kiseljnja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije sudjeluje mnogo zdravih bakterija koje povljno utiču na probavu.

Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crijevna flora.

Odličan izvor vitamina C

O tome koliko je ovo povrće zdravo svjedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje uslijed dugotrajnog nedostatka vitamina C, prenosi Ženstvena.

Djeluje preventivno na pojavu raka

Vjerovatno znate da su brokula, kupus i karfiolodlična hrana za prevenciju raka.

Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tokom procesa kiseljenja stvaraju Izotiocijanati koji imaju antikancerogeno djelovanje. Također, glukozinolati u kiselom kupusu pomažu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi štite zidove arterija od oštećenja.

Jača kosti

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži i dosta vitamina K koji je takođe značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji reguliraju mineralizaciju kostiju.

Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilnu probavu, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu reguliranje nivo lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *