Zbog ove tri greške salo se samo gomila

Published On 25. October 2017. | By saliha | Magazin

Svi imamo neku svoju jutarnju rutinu koju nam određuju poslovne i privatne obaveze. Vikend je sasvim druga priča, ali trebalo bi, kažu stručnjaci, i vikendima da imamo istu, ili barem sličnu rutinu i vrijeme buđenja i odlaska na spavanje.

Ovo su najčešće greške koje pravimo, a svakako bi trebalo da izbjegavamo, posebno ako želimo da spriječimo nakupljanje neželjenih kilograma. .
Predugo spavate

Znamo kako nedostatak noćnog sna može da uzrokuje gojenje, ali isto tako uzrok može biti i predugo spavanje. Istraživanje objavljeno u časopisu PLUS One pokazalo je da osobe koje spavaju deset sati i duže, imaju veći rizik za veći BMI (indeks tjelesne mase) u poređenju s onima koji spavaju od sedam do devet sati. 

 Spremate se u mraku

 Nakon buđenja, ostajete u tami ili slabom svjetlu dok se pripremate za dan pred vama? To je loša odluka, pokazali su rezultati istraživanja čiji autori savjetuju osobama da “pokupe” malo jutarnjeg sunca jer to će značajno sniziti indeks tjelesne mase. Prema istraživanju, dovoljno je 20 do 30 minuta dnevnog svjetla kako bi imalo utjecaja na indeks tjelesne mase.

Ostavite razbarušen krevet

Istraživanje sprovedeno na američkom National Sleep Foundation, pokazalo je da osobe koje namjeste krevet nakon buđenja, imaju bolji noćni san u odnosu na osobe koje to ne urade. Iako može da zvuči ludo, autor istraživanja Čarls Dujg, napisao je knjigu u kojoj navodi kako je upravo ta navika slaganja kreveta ujutro nakon buđenja bitna, jer nerijetko za sobom povlači i usvajanje drugih pozitivnih navika, poput pripremanja zdravih obroka kod kuće i nošenja hrane na posao. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *