Potpisan sporazum: Slijepim osobama olakšano kretanje

Published On 16. June 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 

Sporazum o realizaciji projekta ugradnje zvučne signalizacije i taktilnih traka za slijepe i slabovidne osobe na području općine Novi Grad potpisali su ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i načelnik Općine Semir Efendić

– Ovim sporazumom su obuhvaćene četiri najprometnije raskrsnice u Ulici Ante Babića od Nedžarića do Doma zdravlja, a to su raskrsnice između ulica Ante Babića i Aleje Bosne srebrene, Adija Mulabegovića, Safeta Hadžića te Olimpijska.

U toku su pregovori sa općinama Centar i Stari Grad, a nadam se da ćemo signalizaciju postaviti na području Kantona, rekao je ministar Fišo i dodao kako postavljanje zvučne signalizacije na prometnim raskrsnicama omogućava lakše prelaženje ulice slijepim i slabovidnim osobama i povećava sigurnost u saobraćaju.

Prema riječima gradonačelnika Komšića, grad Sarajevo je prošle godine pokrenuo ovaj projekt čiji je cilj stvaranje potrebne infrastrukture za lakše i bezbjednije kretanje osoba sa oštećenjem vida.

Njegova vrijednost iznosi 55.000 KM, a sva tri sufinansijera izdvajaju po jednak iznos sredstava.

– Ovo je izuzetno dobar projekt kako za grad Sarajevo, tako i za Općinu Novi Grad na čijem se području nalazi Centar za slijepu i slabovidnu djecu.

Do sada su urađene zvučne signalizacije na raskrsnici ulica Aleja Bosne srebrene i Ramiza Salčina u Nedžarićima te na raskrsnici Bulevara Meše Selimovića između zgrade Općine i RTV doma, pojasnio je načelnik Efendić.

Predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS-a Fikret Zuko kazao je da su zvučni semafori i taktilne trake elementarne za kretanje slijepih i osoba sa slabim vidom.

– Nemoguće je neki prostor u potpunosti prilagoditi osobi koja ne vidi, ali je moguće olakšati njeno kretanje.

Zvuk semafora nas dovede do raskrsnice i pomogne nam da pređemo cestu i drago nam je da će semafori biti postavljeni u blizini institucija u koje moramo ići jer je u blizini i naša škola, naveo je Zuko.

Oslobođenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *