Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture: Za kanalizaciju u Ilijašu 390.000 KM

Published On 15. July 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 

Sporazum o finansiranju – sufinansiranju projekata rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području općine Ilijaš potpisali su ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić i načelnik Ilijaša Akif Fazlić.

Ovim sporazumom se finansira izgradnja fekalne i oborinske kanalizacije u Industrijskoj zoni Luka i naselju Luka, precizirao je načelnik Fazlić te dodao kako je riječ o izuzetno značajnom projektu vrijednom 390.000 KM.

Sporazumom su definisane dvije etape realizacije projekta.

U prvoj će Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture sufinansirati projekt odvodnje otpadnih i oborinskih voda u pomenutom naselju i industrijskoj zoni sa 72.000 KM, dok će preostali dio sredstava osigurati federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Drugi dio projekta se odnosi na izgradnju fekalne kanalizacije od 120.000 KM koji će praktično nadležno kantonalno ministarstvo u potpunosti finansirati.

– Općina Ilijaš će u projektu participirati sa 100.000 KM, a planirano je da se okonča do septembra, dodao je načelnik Fazlić.

Ministar Hasanspahić je naveo kako resorno ministarstvo na godišnjem nivou izdvaja namjenska sredstva iz budžeta za svih devet općina s područja Kantona Sarajevo za realizaciju ovakvih i sličnih projekata.

– Ove godine smo planirali sredstva od šest miliona KM za ovu namjenu, što je manje u odnosu na prošlu, ali smatram da su raspoređena na kvalitetan način, jer se vodilo računa da nijedna od ovih općina ne budu oštećena.

Namjenski novac koji se prikuplja od vodnih naknada konačno se implementira na pravi način, izjavio je ministar Hasanspahić.

Oslobođenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *