Godišnjica odbrane Košćana, značajne kote tokom agresije : Iznjedreno 11 Zlatnih ljiljana

Published On 23. April 2016. | By admin | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Polaganjem cvijeća i učenjem  fatihe  danas  je obilježena. godišnjica Košćanske bitke.

Bila je ovo prilika da se saborci  još jednom prisjete herojskih dana kada su gotovo goloruki pobjedili tenkove i transportere, nadjačali čelične grdosije. Agresor je računao da će baš  tom moćnom tehnikom  lako osvojiti Košćan, ovu značajnu stratešku kotu. Time  bi presjekao i  Put spasa , tada jedinu  komunikaciju  za  Sarajevo,zatim  put za  Hercegovinu i Srednju Bosnu.

Zemlja je drhtala

Na samom početku agresije izvedene su  dvije  ofanziva, a najveća je bila  treća,18.aprila 1993. godine, kojom je rukovodio Haški optuženik Ratko Mladić.

Na Košćan je pao veliki broj granata.Zemlja je drhtala. Košćan je preoran više puta. U drugom napadu zarobili smo transporter i dokumentaciju, tako da smo znali njihove namjere, kazao nam je Sead Vreto, koji je bio komandir voda i bataljona.

 

Srce pobjedilo čelične grdosije

Kakve su bile   bitke na Košćanu, koliko  junaštvo naših  heroja govori i činjenica da su borci  Košćanskih bitaka  dobili čak 11 Zlatnih ljiljana, najveće vojničko priznanje.

Teško je rječima opisati to herojstvo , posebno na samom početku agresije.Neki se na mene ljute kada kažem da su Košćan odbranili dobrovoljci.Ali, to je istina, i mora se reći.U te dvije velike bitke išlo je i staro i mlado.Puškom i srcem jurišali na tenkove, i  pobjedili, kaže Nijaz Zrno, komandant bataljona, koji je zajedno sa svojim borcima bio na prvo borbenoj liniji.

Nana Haša ostala uz borce

Ostalo je zapisano da  nana  Haša Keško  sa svojim suprugom  tokom  rata nije htela napustiti kuću uz  prvu borbenu liniju.

-Govorili su oni nama da idemo odatle, napustimo kuću.Međutim, nismo htjeli. Ako je sudbina na poginemo, to će se desiti bilo gdje.Računali smo da i mi trebamo dati svoj doprinos.Biti uz borce, naše junake.Drukčije je kad vide da smo mi stari uz njih,  kad im možemo nešto skuhati, isplesti, ispeći krompir.Međutim , danas smo razočarani  što nas je vlast zaboravila. Ništa nam nisu izašli u susret što smo tražili. Podrumaši i dezerteri danas dobiju sve.Kada mi je umro moj dedo niko nije došao.Da su bar donijeli kilogram kocke. Da vidim da nismo zaboravljeni.Danas su  neki dezerteri veći od boraca.To je žalosno.Drago mi je da me danas borce posjećuju,pitaju kako sam, kaže nana Haša.

O  Košćanskoj bitci i velikim pobjedama  na skupu je govorio  Eršef Barjaktarević, jedan od komandanata Devete brdske brigade.

Skupu se obratio je ministar za boračka pitanja  KS Muharem Fišo.

-Šehidi su odbranili BiH. Svoju domovinu voljeli su više od sebe. Deveta brdska brigada i  109 viteška sačuvali su put spasa  , jedinu komuniukaciju za Sarajevo.To su uradili naši heroji u patikama. Bili su slabo naoružani, ali njihovo srce bilo je jače od tih  grdosija, kazao je Fišo.

Današnju manifestaciju  uveličali  su  planinari i izviđači koji su išli u pohode stazama boraca Armije RBiH.

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *