Održan sastanak predstavnika Općine Hadžići i GRAS-a

Published On 29. January 2013. | By admin | Aktuelnosti, Multimedija Sve

Rješavanje problema prijevoza školske djece bilo je tema današnjeg sastanka predstavnika Općine Hadžići i komunalnog poduzeća GRAS.

Sastanku održanom u Općini Hadžići prisustvovali su osim predstavnika GRAS-a, i predstavnici političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću – općinski vijećnici, te direktori osnovnih škola i Srednjoškolskog centra iz Hadžića. 

“Sastanak je organiziran radi dogovora za poboljšanje uvjeta prijevoza učenika jer učenici imaju veliki broj izostajanja sa sati, a razlog tome je neredovan prijevoz, odnosno izostavljene autobuske linije”, kazao je Agenciji FENA Enes Kazić, šef Službe za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove Općine Hadžići.

Radna grupa sastavljena od predsjednika klubova parlamentarnih stanaka i Vijeća roditelja upoznala je izvršne direktore preduzeća GRAS o problemima prijevoza na području Hadžića. 

“Ovo je posljednje upozorenje predstavnicima GRAS-a i Ministarstva prometa da se pozabave ovim problemom učenika i građana ove općine. Mislim da je ovo klasična diskriminacija kojoj su povrgnuti građani”, istakao je Kazić.

On je rekao da je osnovno pitanje da li GRAS može odgovoriti potrebama građana Hadžića.

“Ukoliko ne može Općina će u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama započeti proceduru izbora drugog prijevoznika i time sigurno našim građanima omogućiti da ne budu taoci ovakvog stanja”, upozorio je Kazić dodavši da pogotovo ispaštaju građani s rubnih dijelova općine.

“Vijeće roditelja traži odgovor od nadležnog Ministarstva i predstavnika GRAS-a zašto se djeci zbog neredovnog prijevoza osporava pravo na obrazovanje. Djeca imaju pravo na obrazovanje. GRAS im to pravo oduzima lošom uslugom prijevoza do škole. Ako nije u u stanju pružiti tu uslugu treba da se izjasne. Sigurno postoje druga rješenja”,- kazala je u izjavi za Agenciju FENA Dženana Alispahić, direktorica Osnovne škole “6. mart” , koja je najbrojnija škola u Kantonu Sarajevo.

Direktor Srednjoškolskog centra Hadžići, najbrojnije srednje škole u KS-u, Misim Gegić kaže da od 995 učenika njih 60 posto koriste usluge GRAS-a da bi došli na nastavu. U ovoj godini ostvaren je rekordan broj izostanaka upravo zbog lošeg prijevoza.

“Svi srednjoškolci u Hadžićima imaju uredno plaćene mjesečne karte, a zauzvrat dobiju sate stajanja na autobuskim stajalištima na kojima nema autobusa”, kazao je Gegić.

Konkretni zaključci s današnjeg sastanka, na koje će GRAS dati odgovor do kraja sedmice, bit će prezentirani Općinskom vijeću Hadžića na sjednici zakazanoj za četvrtak, 31. januara. 

GRAS će dati odgovor može li pružiti adekvatnu uslugu prijevoza učenika na području općine Hadžići, može li osigurati novi autobus za Budmoliće i uspostaviti liniju Hadžići-Drozgometva. 

Po riječima izvršnog direktora GRAS-a Ifeta Kujovića, GRAS ove probleme ne može riješiti preko noći, ali neke pomake može napraviti odmah.

Ukoliko GRAS ne bude u stanju obavljati usluge prijevoza, pokrenut će se tenderska procedura za izbor prijevoznika koji može odgovoriti potrebama građana Hadžića.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, prof.dr. Damir Marjanović je također uputio pismo KJKP GRAS da se hitno izjasni povodom navedenih primjedbi, kako bi eventualno, ako nisu u stanju otkloniti nedostake u saradnji sa Općinom Hadžići u drugom polugodištu obezbijedio drugog prijevoznika.

Fena/Press Općina Hadžići