DAN DRŽAVNOSTI Izetbegoviću šutnja je odobravanje: Hoće li Čović i ovaj 25. novembar imati dogovorene sastanke?

Published On 20. November 2016. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Bliži se 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji će biti obilježen i u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ali i ove kao i prethodnih godina svi članovi Predsjedništva BiH neće prisustvovati, piše Patria.   

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić svoj stav jasno i glasno ponavlja iz godine u godinu – njega Dan državnosti BiH  ne zanima. Od njega ne stiže ni čestitka. Prošle godine desio se presedan pa ni Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nije bio prisutan na prijemu, a pod izgovorom da je ranije dogovorio važne sastanke!?

Tako je veliki broj domaćih i stranih gostiju u Sarajevu dočekao jedino bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Šta možemo očekivati ove godine? Nedavno su u centru Mostara na stubovima javne rasvjete postavljene zastave nekadašnje tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB). Čović i njegova politika na sraman način u Mostaru su obilježili godišnjicu osnivanja tzv. HZHB. Ova dešavanja probudila se duhove u gradu na Neretvi te je sada već jasno da se ideja o ovoj paratvorevini nikada nije ugasila.

Analitičari smatraju da je obilježavanje godišnjice nastajanja HZHB udar na državu BiH, a kada organizirate takvo što onda nemate razloga slaviti Dan državnosti te zemlje.

I javno su mnogi izrazili zabrinutost, ali zvaničan stav od Bakira Izetbegovića nismo čuli, pa nas ne bi začudilo da i ove godine on sam u Predsjedništvu BiH dočeka zvanice 25. novembra.  

Na kraju krajeva nije Izetbegović pitao Čovića kakvi su to sastanci na dan kada država na čijem si čelu slavi rođendan, a Čović se prošle godine baš na Dan državnosti spremao na sastanak sa inostranim zvaničnicima u Zagrebu.

I više nego jasni su stavovi i težnje Čovića, koje vide svi osim Izetbegovića. I možda ih i on vidi, ali prešućuje, što je neoprostivo za jednog državnika na toj funkciji.

Izetbegović je te 2015. godine sam na prijemu kazao „da će u BiH uvijek biti problema, ali da ih treba rješavati“. I prođe godina, a ništa se ne riješi. Samo su problemi veći, a težnje za podjelama očitije.

Dodao je i to da je ipak optimističan kada je u pitanju Bosna i Hercegovina jer vidi da se zemlja vratila na put prema EU i NATO, nakon zastoja. Poručio je da građani BiH trebaju vjerovati u svoju zemlju. Kako građani da vjeruju u ono u šta ne vjeruju oni koji ih vode. I u ovoj godini mi ne riješismo ništa, izuzev što su se kako to reče i Valentin Incko  „negativni trendovi koji su počeli u RS-u prije deset godina raširili i u FBiH”.

Krivnju snose ne samo oni koji ostvaruju planove, već i oni koji šute, jer šutnja je odobravanje.

 

Amina Čorbo-Zećo


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *