VIJEĆNIČKO PITANJE : Bilo bi pogubno da Općina Hadžići ostane bez Velikog polja

Published On 24. October 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

„Informacija u kojoj se kaže da je vlada Kantona Sarajevo pokrenula inicijativu u ovom pravcu, te izjave ministarstva privrede Kantona Sarajevo kako nisu upoznati sa pomenutim aktivnostima, dodatno zbunjuju i navode na sumnju, kaže se u vijećničkom pitanju i nastavlja:

Ukoliko je zemljište uknjiženo na Sarajevo šume, onda se postavlja pitanje, kako je moguće zemljište prometovati, ako znamo da Zakon o šumama nikada nije donesen, i upitno je kada će, te pomenuto zemljište nije moguće prodati.

U tom slučaju se nameće još jedno pitanje, čemu parcijalni regulacioni projekat koji se pravi po želji investitora (kako se moglo zaključiti iz obrazloženja pomoćnice načelnika Irhane Izmirlić) ili postoji neko drugo objašnjenje?“

 

Vijećničko pitanje postavljeno na zahtjev građana   na Općinskog vijeću Hadžića prenosimo u cijelosti.

 

Obzirom da su se u nekim medijima pojavile oprečne informacije o aktivnostima vezanim za turističke potencijale na području naše Općine – Veliko polje, stoga, korisitmo priliku da nadležne upitamo o tačnosti istih.

 Naime, poznato je da se radi o jednom od najatraktivnijih turističkih područja na prostoru sarajevskog kantona te smatramo važnim da dobijemo odgovor na pitanje o istinitosti navoda koji su se pojavili u nekim medijima.

 Smatramo da bi bilo pogubno za općinu Hadžići da trajno ostanemo bez tako značajnih turističkih potencijala, kao što je područje Velikog polja. Podsjetit ćemo na praksu u državama u Europi i našem neposrednom okruženju, koje svoje turističke i druge kapacitete nikako ne prodaju već daju koncesije.

Podsjećamo na projekat „Beograd na vodi“, gdje Srbija nije prodala, već na zemljište dala koncesiju na period od 99 godina. Predlažemo nadležnom ministarstvu kao i predstavnicima općine Hadžići da razmisle o takvim modelima privrednog razvoja – zadržati investitore, ali ne prodavati zemlju.

Informacija u kojoj se kaže da je vlada Kantona Sarajevo pokrenula inicijativu u ovom pravcu, te izjave ministarstva privrede Kantona Sarajevo kako nisu upoznati sa pomenutim aktivnostima, dodatno zbunjuju i navode na sumnju.

Općina je demantovala navode o prodaji, ali se nameće pitanje, ko je vlasnik predmetnog zemljišta?

 Ukoliko je zemljište uknjiženo na Sarajevo šume, onda se postavlja pitanje, kako je moguće zemljište prometovati, ako znamo da Zakon o šumama nikada nije donesen, i upitno je kada će, te pomenuto zemljište nije moguće prodati.

U tom slučaju se nameće još jedno pitanje, čemu parcijalni regulacioni projekat koji se pravi po želji investitora (kako se moglo zaključiti iz obrazloženja pomoćnice načelnika Irhane Izmirlić) ili postoji neko drugo objašnjenje?

Podržavamo izgradnju, investiranje i napredak općine Hadžići kao poželjne poslovne i turističke destinacije, ali nikako i prodaju zemljišta, što je pogubno za svaku društvenu zajednicu.

Molimo za dodatna pojašnjenja cijele situacije kako bi i građani znali da iza cijele situacije nema skrivenih motiva.

 

                                                                   Klub vijećnika SDP BiH Hadžići

 

Na ovo pitanje nije dostavjen konkretan odgovor, što se tražilo u vijećničkom pitanju.

Nadležni su samo  trebali dati  istinit odgovor. Od njih se samo  to tražilo.Njega  i ovog puta nije bilo.

ZAŠTO NEMA ODGOVORA?

 Umjesto  odgovora se kaže  da se na ovaj način  želi  postići jeftini politički poeni.

Da li je ovo još jedan izgovor, da bi se izbjegao odgovor.

Veliko polje kod građana je trenutno jedna od glavnih tema u Hadžićima.

A i građani  traže odgovore  kao u vijećničkom pitanju.I njima nije jasno.

Vijećničko pitanje je  postavljeno  upravo  na incijativu građana.Zbog toga opravdana sumlja i pitanje   krije li se tu nešto?

Zašto se na vijećničko pitanje nije  javno  odgovorili da ljudi znaju istinu!?

Ili se iza ćutanja i takozvanih političkih poena   krije  nešto drugo,veliko.

IMAMO LI DANAS DI“BJELAŠNICA“

 Sjetimo se samo  Drvne industrije  „Bjelašnica“, velikog  giganta gdje je radilo oko 800 radnika….Govorilo se da se da će tu zauvijek biti drvna industrija, da oni koji govore suprotno nisu dobronamjerni za ovu općinu….Da  ne govorimo druge pogrdne riječi.

Govorilo se da je u planu čak da se grade nove tvornice, da tu ima oko 100 dunuma zemlje, da imamo sirovinu na dohvat ruke, da je ona najbolja u Evropi…

Pitamo, imamo  li  danas drvnu industriju u Hadžićima?….Ili je ovaj prostor  već rasparčan…

Da li je  Veliko polje  već obećano nekom, kao što se govori ?I traži način da se to sprovede u djelo.Isto kao u DI „Bjelašnica“.

KOME JE OBEĆANO VELIKO POLJE?

 Da li je zato ćutanje i umjesto konkretnog odgovora na vijećničko pitanje, kojeg su tražili građani ,samo izgovor da se  kaže kako se, na to, eto,   želi postići jeftini politički poeni.

Zašto se izbjegava javni, pisani odgovor. Da se konačn zna  istina. I ko će sutra biti odgovoran.

Pitanja vijećnika su  bila jasna i konkretna.

Odgovora, na žalost, nema.

Na Velikom polju je održan dio  14.Zimskih olimpijskih igara, najveće sportske manifestacije u svijetu.I nakon olimpijade je bilo velikih sportskih takmičenja.

 Hoćemo li  to uništiti ? Isto kao i DI „Bjelašnica“.Dati nekome, pod izgovorom razvoja turizma?

Da li je zaista  sve to unaprijed već dogovoreno?

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *