ŠTETU TRPE I STUDENTI Medicinskom fakultetu u Sarajevu i dekanesi Semri Čavaljuga izrečene kazne od 36.000 KM

Published On 1. August 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) od 1. novembra 2017. godine do 15. jula 2018. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu izvršio je 37 inspekcijskih nadzora od čega 23 usmjerena i 14 kontrolnih, potvrđeno je za agenciju Patria iz KUIP-a.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su donijeli sedam rješenja, jedan zaključak, te izdali 12 prekršajnih naloga u iznosu od 36.000 KM. Njih desetak se odnosilo na okolnosti konkursa za izbor u zvanja. Fakultet se oglušio i od jasne smjernice Ministarstva obrazovanja KS.

Novčane sankcije Fakultetu su izrečene radi utvrđenih nepravilnosti i počinjenih prekršaja kažnjivih po članovima 172., 173. i 174. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.  

Stanje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu zakomplikovalo se prvo smjenom dekanese Almire Hadžović-Džuvo u junu 2017. godine koja je, optuživali su sa Fakulteta, dirigovana sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na čijem je čelu Sebija Izetbegović. Samo nekoliko mjeseci Fakultet je vodila Amela Kulenović koju je suspendovao rektor UNSA Rifat Škrijelj u novembru 2017. godine. Vrlo brzo za novu dekanesu je izabrana Semra Čavaljuga, a inspekcijski nadzori su učestali zbog brojnih nezakonitosti na tom Fakultetu.

Iz Nastavno-naučnog vijeća i nastavnog procesa početkom godine isključeni su brojni ljekari među kojima su profesori, vanredni profesori i docenti. Svi oni su ranije napustili KCUS, a nakon što je na čelo najveće bolnice u BiH došla Izetbegović.

Isključeni profesori i docenti podnijeli su tužbe, a zasigurno je da najveću štetu trpe Medicinski fakultet i studenti.  

Iz nastavnog procesa su potpuno isključeni profesori Ismet Gavrankapetanović, Rusmir Mesihović, Faris Gavrankapetanović, kao i nastavnici u zvanju vanredni profesor i docent Reuf Karabeg i Mirsad Kacila, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija- Ašimi, Naser Nabil i još niz drugih.

Profesori i opozicione političke partije pozivaju rektora UNSA Rifata Škrijelja da zaustavi kršenje Zakona o visokom obrazovanju KS. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *